Країни – учасниці "коаліції дронів" для України створили спільний фонд на €45 млн

Нідерланди виділяють у фонд "коаліції дронів" €20 млн
Фото: defensie.nl

Країни – учасниці "коаліції дронів" для України підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає створення спільного фонду з метою здійснення спільних закупівель для швидкого й ефективного доправлення безпілотників. Про це йдеться у спільній заяві міністрів оборони країн – членів коаліції, яку опублікували 10 липня на сайті уряду Великобританії.

"Ми, члени "коаліції безпілотників", підписали меморандум про взаєморозуміння, який визначає основні напрями діяльності коаліції, структуру управління й механізми закупівель. Цим меморандумом ми створюємо спільний фонд "коаліції дронів" під керівництвом Великобританії, який дасть змогу здійснювати спільні закупівлі для швидкого й ефективного доправлення дронів", – ідеться в тексті заяви.

Нідерланди, Великобританія, Латвія, Нова Зеландія і Швеція зобов'язалися внести у фонд загалом понад €45 млн, також очікують на надходження додаткових внесків.

"Коаліція дронів" планує передати в Україну 1 млн FPV-дронів, зазначено в заяві. Водночас члени коаліції працюють над забезпеченням безпілотників інших типів, таких як розвідувальні, ударні, модернізовані за допомогою штучного інтелекту, а також над протидією безпілотникам.

"У межах "коаліції дронів" ми шукатимемо спільні ініціативи щодо закупівель, щоб використовувати й розширювати національні промислові потужності. Ми, країни – учасниці "коаліції дронів", закликаємо виділити додаткове фінансування для досягнення цілей коаліції. "Коаліція дронів" залишається відкритою для приєднання інших союзників і партнерів", – заявили в коаліції.

Зокрема, Нідерланди виділяють у фонд €20 млн, повідомляє нідерландське міністерство оборони.

"В Україні є дефіцит дронів, у Росії – немає. Щоб скоротити дефіцит, Латвія й Україна на початку цього року створили "коаліцію дронів", до якої приєдналися Нідерланди. У лютому було підписано угоду про наміри. Мета коаліції – подарувати Україні 1 млн дронів цього року, а потім розширити пропозицію на інші типи, наприклад, для розвідки", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія стала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і ті, що придбали на Заході й передали західні партнери.

"Коаліцію дронів" і радіоелектронної боротьби створили Україна й Латвія. Рішення про це ухвалили під час візиту міністра оборони Латвії Андріса Спрудса в Київ у грудні 2023 року.

До "коаліції дронів" входить 14 країн: Україна, Латвія, Великобританія, Австралія, Данія, Франція, Естонія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція. Загалом її члени вже зібрали понад €500 млн.