Латиніна про Кемерово: У Римі 60-тисячний Колізей заповнювався натовпом і порожнів протягом 15 хвилин. Проблему миттєвої евакуації було вирішено 2000 років тому

Латиніна: Пожежники не стали прориватися до дітей. Діти вистрибували з вікон – пожежники не розтягнули сіток. Хіба ми здивовані?
Фото: ЕРА

Пожежу в чотириповерховому торговому центрі "Зимняя вишня" в Кемерові вважали б нескладною в усьому світі, але не в Росії. Таку думку висловила публіцист Юлія Латиніна.

Російські протипожежні правила та практика їх застосування, як засвідчив випадок у Кемерові, не годяться для порятунку дітей з охоплених вогнем торгових центрів. Такого висновку дійшла російський публіцист Юлія Латиніна в колонці для "Новой газеты".

"Найжахливіше, чого не можна уявити – це абсолютна нескладність пожежі. Зрозуміло, коли згорає якась Grenfell Tower, там 24 поверхи, пожежі у висотках – це технічний жах. Але тут? Чотири поверхи. Середина дня. Будівля, де всі люди були на ногах. Жодної проблеми не було б і не мало бути: звучить сигналізація, розчиняються двері, і люди вибігають усі, протягом лічених хвилин, до єдиної людини. Ну хіба що хто-небудь димом трохи отруїться", – написала вона.

Її вразило, що співробітники центру замкнули дітей у кінозалі на ключ під час сеансу, а потім забули відімкнути, коли почалася пожежа.

"У людини, яка повертала у дверях кінозалу ключ, була інструкція: не пускати тих, хто без квитків. Це не жарти – квиток коштує цілих 250 руб. (приблизно 115 грн.  – "ГОРДОН"), може, за півтори години пройде двоє без квитків, а може, навіть аж четверо! На те, щоб випустити дітей, які горіли, у неї інструкції не було", – констатує автор.

Запасні виходи в "Зимней вишне" було наглухо зачинено, продовжила вона.

"Причина та сама: економія. Тягнуть із центрів безбожно, що ж вам, усюди охоронців ставити? Розоришся. Щоправда, і цю проблему за найменшого бажання можна вирішити. Можна встановити поряд із дверима кнопку, яка їх відчиняє, а коли двері відчиняються – на пульті відразу спрацьовує сигналізація. Можна поряд із дверима присобачити скляний ящик, а в нього покласти ключ. Можна сокиру, чорт забирай, повісити біля цих дверей! Але наш "Роспожнадзор" – це про зрубування бабок і Lexus у начальників. Він не про безпеку населення", – зазначила Латиніна.

Пожежники поводилися точно так само, як і на будь-якій іншій пожежі в Росії, уважає вона.

"Люди стояли на даху. Пожежники їх не забирали. Діти горіли в закритому кінозалі. Збожеволілі батьки кричали про це пожежникам, діти, ще живі, телефонували, казали, що двері замкнено, – пожежники не стали прориватися до дітей. Діти вистрибували з вікон – пожежники не розтягнули сіток. Хіба ми здивовані? Хіба ми не бачили пожежників на інших пожежах? Як вони приїжджають за годину після виклику? Як потім, поплювавши, повідомляють, що у них води немає? Російська пожежна служба – це про те, як здерти протипожежний хабар з орендаря, а не про те, як гасити пожежу", – підкреслила публіцист.

Єдине, в чому російська влада виявила оперативність, – у замовчуванні трагедії, написала Латиніна.

"У Римі 60-тисячний Колізей заповнювався натовпом і порожнів протягом 15 хвилин. Проблему миттєвої евакуації величезної кількості людей із замкненого приміщення було вирішено ще 2000 років тому. Але вирішення 2000-річної давності є дуже передовими для нас. Ми не можемо забезпечити евакуації дітей із чотириповерхового центру", – ідеться у публікації.

Пожежа у чотириповерховому торговому центрі "Зимняя вишня" в Кемерові сталася 25 березня. Згідно із заявою місцевої влади, загоряння виникло в дитячій батутній кімнаті.

Влада заявила про загибель 64 осіб.

За словами родичів, жертвою трагедії стала 41 дитина.

"Медуза" повідомляла, що в будівлі не спрацювала пожежна сигналізація, тому співробітникам торгового центру довелося самим сповіщати відвідувачів. Деякі з них опинилися відрізаними від виходів, вони вистрибували з вікон або вибиралися на дах, звідки їх знімали пожежники.

За фактом інциденту Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу за ст. 109, 219 і 238 (заподіяння смерті з необережності; порушення вимог пожежної безпеки, що призвело з необережності до смерті двох і більше осіб; надання послуг, які не відповідають вимогам безпеки) Кримінального кодексу РФ.

Президент РФ Володимир Путін назвав причинами трагедії злочинну недбалість і безвідповідальність.