Латвія перевірятиме росіян на політичні погляди під час подовження посвідки на проживання

Рінкевич підкреслив, що Латвія не прийматиме і не переховуватиме росіян, які тікають від мобілізації

Фото: EPA
Латвія жорстко перевірятиме всіх громадян Росії, які живуть у країні на постійній або тимчасовій основі. Частині з них після таких перевірок, імовірно, не подовжать посвідки на проживання. Про це 21 жовтня повідомив в інтерв'ю телеканалу "Настоящее время" міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

"Ми скорочуватимемо і не подовжуватимемо ПНП, які було одержано за інвестиціями, а також за іншими програмами", – наголосив міністр.

Рінкевичс також наголосив, що Латвія не прийматиме і не переховуватиме росіян, які покидають свою країну намагаючись уникнути мобілізації на війну в Україні.

"Ці люди – не проти війни, яку Росія веде в Україні, а проти мобілізації, і це велика різниця. Якщо ви вважаєте, що те, що зараз відбувається в Росії, неприпустимо – то виступайте проти російської влади", – пояснив глава МЗС Латвії позицію Риги.

Він також зазначив, що його не переконує аргумент, нібито в Росії ситуацію затиснули так, що ніхто не може вийти на вулиці.

"Якщо це 100, 200, 1 тис. громадян – так. Але їдуть зараз, за нашими даними, десятки тисяч громадян. І я думаю: чому ми маємо їх приймати? Для нас це, зокрема, питання безпеки... Якщо людина визначається, чий Крим, що відбувається в Україні, її ставлення до російської влади – це одне. Якщо людина просто тікає від мобілізації або живе тут і далі пропагандує путінський режим – а є й такі – то це інший випадок", – зауважив Рінкевичс.

Контекст:

Латвія разом із Литвою, Естонією й Польщею закрили з 19 вересня в'їзд для громадян Росії, які їдуть у ці країни з туристичною метою, зокрема мають шенгенські візи, видані третіми державами.

21 вересня Рінкевичс заявив, що Латвія не видаватиме гуманітарних віз громадянам Росії, які уникають мобілізації.