Лавров: Військові США готують збройні сили країн Європи до застосування тактичної ядерної зброї проти РФ

Лавров: Не просто рудимент холодної війни, а явно агресивна позиція
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав наявність готових до застосування тактичних ядерних озброєнь США у Європі "явно агресивною позицією".

США готують Європу до застосування проти Росії ядерної зброї. Про це сьогодні в Женеві на конференції із роззброєння заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, якого цитує сайт МЗС РФ.

"Ядерному роззброєнню перешкоджає і збереження американської нестратегічної ядерної зброї в Європі, яке супроводжує практика дестабілізації так званих спільних ядерних місій. Як усім добре відомо, у межах їхніх місій із грубим порушенням Договору про нерозповсюдження неядерні члени НАТО беруть участь у плануванні застосування американських нестратегічних ядерних боєприпасів, їх залучають до освоєння відповідних навичок. Усім має бути зрозуміло, що тим самим військові США готують збройні сили країн Європи до застосування тактичної ядерної зброї проти Російської Федерації", – сказав він.

За словами Лаврова, Росія не має розгорнутої тактичної ядерної зброї і не проводить відпрацьовування її застосування.

"Ми зосередили наявні боєприпаси на центральних базах зберігання на своїй національній території. У цих умовах наявність готових до застосування тактичних ядерних озброєнь США у Європі – не просто рудимент холодної війни, а явно агресивна позиція", – заявив російський міністр.

Лавров зазначив, що США є "єдиною державою, яка вже застосувала його проти населення Хіросіми і Нагасакі".

У січні видання The Guardian повідомило, що адміністрація президента США Дональда Трампа планує пом'якшити обмеження щодо використання ядерної зброї та розробити полегшену ядерну боєголовку для стримування Росії у разі конфлікту у Східній Європі.