Лавров заявив, що багатьом країнам, які вислали російських дипломатів, "викрутили руки"

Лавров заявив, що справа Скрипаля стала інсценованим приводом для вислання дипломатів
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав вислання російських дипломатів "неприхованим знущанням над міжнародним правом".

Глава міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 5 квітня на Московській конференції з міжнародної безпеки, що багатьом країнам, які вислали російських дипломатів, "викрутили руки", повідомляє ТАСС.

За словами російського міністра, Захід удається до грубих провокацій для "подальшої демонізації Росії".

Лавров додав, що справа про отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля в британському Солсбері стала "вигаданим та інсценованим приводом для безпідставного вислання російських дипломатів не тільки зі США і Великобританії, але й з інших держав, яким просто-напросто викрутили руки".

Він заявив, що "такого неприкритого знущання над міжнародним правом, дипломатичною етикою ми давно не бачили".

Лавров повідомив, що Росія і далі "адекватно реагуватиме на такі кроки", але також Кремль має намір установити істину. За його словами, Москва наполягає "на предметному і відповідальному розслідуванні цілком відповідно до Конвенції із заборони хімічної зброї".

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері. Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

22 березня прем'єр Великобританії Тереза Мей, пославшись на результати експертизи, повідомила канцлеру ФРН Ангелі Меркель і президентові Франції Еммануелю Макрону, що агент виробляли в Росії.

Після цього приблизно 30 країн світу вирішило депортувати російських дипломатів. Кремль удався до симетричних заходів.

4 квітня в Гаазі відбулася ініційована Росією спеціальна сесія Організації із заборони хімічної зброї, присвячена справі Скрипаля. За її підсумками ЄС закликав Росію співпрацювати з ОЗХЗ і відповісти на запитання британського уряду. Свої висновки Організація презентує наступного тижня.