Літо 2024 року назвали найспекотнішим в історії

Цього літа у світі фіксували низку рекордних температур
Фото: EPA

Літо 2024 року стало найспекотнішим у світі та Європі з початку спостережень. Про це повідомила 6 вересня служба моніторингу зміни клімату Європейського союзу Copernicus.

За словами заступниці директора служби зі зміни клімату програми Copernicus Саманти Берджесс, за останні три місяці 2024 року на планеті зафіксували найспекотніші червень і серпень, найспекотніший день за всю історію спостережень і найспекотніше літо за всю історію спостережень.

"Пов'язані з температурою екстремальні явища, які фіксували цього літа, ставатимуть лише інтенсивнішими, з більш руйнівними наслідками для людей і планети, якщо ми не вживемо термінових заходів щодо скорочення викидів парникових газів", – сказала вона.

Середня глобальна температура для періоду із червня до серпня 2024 року виявилася найвищою за всю історію спостережень і на 0,69 °C вищою за середній показник за 1991–2020 роки, перевищивши попередній рекорд, зафіксований у червні – серпні 2023 року (0,66 °C).

Середня температура на європейській території виявилася найвищою за всю історію спостережень і на 1,54 °C вищою за середній показник за 1991–2020 роки, перевищивши попередній рекорд 2022 року (1,34 °C).

Літо було переважно вологішим, ніж зазвичай, у Західній і Північній Європі. Протягом усього сезону в більшості країн Середземномор'я та Східної Європи фіксували сухіші, ніж зазвичай, умови, у деяких випадках пов'язані із посухою.

Контекст:

 Службу Copernicus створив Європейський центр середньострокових прогнозів погоди за дорученням Європейської комісії за фінансової підтримки ЄС. Вона є компонентом космічної програми Європейського союзу і його флагманською програмою спостереження Землі, яка працює через шість тематичних служб: "Атмосфера", "Зміна клімату", "Надзвичайні ситуації", "Земля", "Морське середовище" й "Безпека".

10 січня 2024 року Copernicus повідомила, що 2023 рік визнали найспекотнішим за всю історію спостережень.

В Укргідрометцентрі 17 липня повідомляли, що фіксують тенденції до погіршення з кожним роком ситуації з аномальною спекою.