Литовський учитель помилково потрапив під санкції ЄС. Його переплутали із "главою уряду ЛНР"

Учитель із Литви Сергій Козлов змушений доводити, що під санкції ЄС потрапив не він, а його повний тезка з "ЛНР"
Скріншот: lnk.lt
Учитель із Каунаса Сергій Козлов зіткнувся з блокуванням своїх платежів і змушений доводити фінансовим установам, що він не має стосунку до "ЛНР", "уряд" якої очолює його повний тезка. Про санкційний казус Козлов розповів литовському виданню Lithuania Post English 6 липня.

Цього літа житель Каунаса перестав одержувати на банківську картку зарплату, а його платежі почали блокувати. У банку Козлову сказали, що його вказано як "терориста", після чого вчитель з'ясував – його ім'я та прізвище збігаються з фігурантом санкційного списку Сергієм Козловим, який керує "радою міністрів ЛНР".

Чоловік скаржиться, що він не може нічого купувати онлайн і постійно має доводити свою непричетність до "ЛНР".

"Я підстриг собаку, зробив переказ, а перукар каже, що йому надійшло повідомлення з банку про те, що я терорист", навів він приклад.

Учителя дивує, що банк міг переплутати його із Козловим з "ЛНР", оскільки "міністр" набагато старший і зовсім не схожий на нього зовні. Козлов із Каунаса розповів, що у схожу ситуацію потрапив і його тезка із Вільнюса.

"У нього такі самі проблеми, тому що йому з роботи довелося надіслати довідку до банку, що він не терорист, як вони думають", – розповів він.

Учитель в інтерв'ю Lithuania Post зізнався, що почувається "невпевнено", оскільки через збіг із воєнним злочинцем, особливо зараз, коли війна в Україні ще триває, у нього можуть виникнути нові проблеми.

"Найімовірніше, мій телефон теж відстежують – можливо, служба безпека, але я звичайний учитель у Каунасі. Я нікому нічого не зробив", – сказав він.

Згідно з даними, розміщеними на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), "глава ради міністрів ЛНР" Сергій Козлов перебуває під санкціями ЄС, Великобританії, Канади, Швейцарії, Австралії та Японії. Водночас Україна і США поки щодо Козлова обмежень не вводили.

У санкційній базі даних НАЗК Козлова вказано як людину, яка бере участь у діях, що дестабілізують Україну, підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України, беручи участь у незаконному сепаратистському "уряді Луганської народної республіки" на території України.

Контекст:

У відповідь на напад Росії на Україну США, Канада, Євросоюз, Великобританія, Австралія і Японія ввели проти РФ кілька пакетів санкцій. Уже в березні Росія стала   найбільш підсанкційною країною у світі, випередивши Іран, Сирію та Північну Корею кількість обмежень перевищила 11 тис. і відтоді зростає.

Санкції введено також проти Білорусі, яка сприяє Росії в її вторгненні в Україну, а також проти знаних діячів "ДНР" та "ЛНР".