Люди, які отруїли Навального, можуть бути причетними до отруєння інших опозиціонерів – автор розслідування

Група з восьми співробітників ФСБ протягом трьох років супроводжувала Навального, тому їй будь-якої миті могли дати наказ про його усунення
Фото: Алексей Навальный / Facebook

Журналіст-розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв вважає, що у співробітників ФСБ, які готували отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, були й інші цілі.

Група з вісьмох співробітників ФСБ, згідно з розслідуванням The Insider, Bellingcat, CNN та Der Spiegel, протягом трьох років супроводжувала російського опозиціонера Олексія Навального майже в усіх його поїздках, тому їй могли дати наказ про його усунення. Таку думку висловив в інтерв'ю "Медузі", опублікованому 16 грудня, журналіст-розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв.

Він зазначив, що у групи, яка отруїла Навального, могли бути й інші цілі.

"У своїх поїздках вони часто опинялися далеко від Навального: літали у Грозний, у Мінеральні Води, у Дагестан і Північну Осетію, тобто в місця, де є сепаратистські рухи, бойовики. І в міста на кшталт Омська або Барнаула. Ми поки не розуміємо, чим вони там займалися. Навіть цього року, вже після отруєння Навального, група продовжила працювати: ті самі перельоти в Грозний, у Владикавказ. Ці самі люди можуть бути відповідальними і за отруєння інших опозиціонерів  саме про це буде моє наступне розслідування",  підкреслив журналіст.

Він зазначив, що, за однією з гіпотез, керівництво ФСБ дало їм наказ бути готовими до спецоперації і "чекати на політичне рішення, наказ зверху".

"Тому вони мали бути весь час поруч [із Навальним] на випадок, якщо доведеться все-таки його усунути",  зазначив розслідувач.

За словами Грозєва, за іншою версією, вони зробили багато невдалих спроб.

"Не так уже й просто отруїти людину "Новачком". Річ у тім, що з такою нервово-паралітичною отрутою найскладніше – це дозування. У лабораторних умовах досить легко знайти дозу, яка забезпечить летальний результат, але не залишить слідів і не створить небезпеки для самого отруйника", – сказав Грозєв.

Літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика 20 серпня. Опозиціонер був у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без тями.

22 серпня Навального літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального знайшли сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли в політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Навальний був у комі протягом 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про його виведення з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще і вже зводиться на ноги. 22 вересня Навального виписали із клініки, він проходить реабілітацію.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплено фактами. Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Як писала Le Monde, президент Росії Володимир Путін 14 вересня під час телефонної розмови із президентом Франції Еммануелем Макроном припустив, що Навальний "із невстановленої причини" міг сам випити отруту із групи "Новачок".

15 жовтня Європейський союз запровадив санкції проти шести російських посадовців через отруєння Навального. До санкцій приєдналася Великобританія. Палата представників Конгресу США закликала Білий дім також ввести санкції.

У розслідуванні The Insider, Bellingcat, CNN і Der Spiegel кажуть, що Навального отруїла в Томську група співробітників ФСБ. Журналісти оприлюднили їхні імена, псевдоніми, фотографії. За даними розслідувачів, це була друга за два місяці спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія.

Навальний із дружиною брав участь у розслідуванні. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на нього терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.