Люди в усьому світі більше довіряють Байдену, ніж Трампу – опитування

Довіра до Байдена знизилася, але вона вища, ніж до Трампа, за даними опитування
Фото: EPA

Рейтинг нинішнього президента США Джо Байдена серед жителів світу набагато вищий, якщо порівнювати з експрезидентом Дональдом Трампом, який хоче балотуватися на наступних виборах. Про це свідчать дані опитування, проведеного дослідницьким центром Pew Research Center, яке наводить "Голос Америки" 12 липня.

Проведене з 5 січня до 21 травня опитування, у якому брало участь 40 566 осіб із 34 країн світу (без США) продемонструвало, що медіанне значення довіри до Байдена в питаннях міжнародних відносин становить 43%, тоді як Трампу довіряє 28% опитаних.

Жителі 24 країн більше довіряють Байдену, ніж Трампу. Трамп лідирує у двох країнах – Угорщині й Тунісі. Ще у восьми країнах в оцінках Байдена і Трампа немає значної різниці. Обидва лідери дістали одні зі своїх найвищих оцінок довіри на Філіппінах: Байден – 77%, Трамп – 68%.

Зазначено, що рейтинги Байдена погіршилися порівняно з минулим роком. У 14 з 21 країни Байден дістав нижчі оцінки цьогоріч проти 2023 року.

На думку експертів, падіння рейтингу Байдена частково пов'язане з війною Ізраїлю та ХАМАС у секторі Гази. У 34 країнах медіанний рівень несхвалення дій Байдена щодо війни становить 57%. Опитування провели до того, як Байден оголосив свою пропозицію щодо припинення війни.

У всіх опитаних країнах приблизно четверо з 10 респондентів вважають, що хоча США колись були прикладом демократії у світовому масштабі, але тепер, на їхню думку, це вже не так, ідеться у звіті.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США заплановано на 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті президентські вибори в історії країни, на яких мають обрати 47-го президента США.

Трамп і Байден здобули необхідну кількість голосів делегатів для висування у президенти США. Ні Трамп, ні Байден офіційно не стануть кандидатами від партій доти, доки національні з'їзди не проголосують цього літа.