Лойко: ОМОН у кавказькій війні грабував, ґвалтував, катував і вбивав. Чому Прилєпін пішов в ОМОН? Саме з цієї причини

Лойко: ОМОН воювати проти озброєних людей не навчений. Тільки проти беззбройних
Фото: Сергей Лойко / Facebook

Бажання російського письменника Захара Прилєпіна взяти участь у війні на Донбасі означає, що його "собаче серце" взяло своє, вважає журналіст і військовий фотограф Сергій Лойко.

Російський письменник Захар Прилєпін, який бажає повоювати на Донбасі, "балдіє від війни", тому що на війні у Чечні він служив в ОМОНі. Про це написав у Facebook фотокореспондент видання Los Angeles Times Сергій Лойко.

"Роль ОМОНа на війні ще підлягає детальному вивченню. Ви знаєте хоч один населений пункт, який відбив у бандитів ОМОН? Та ніколи ОМОН такими дурницями не займався. Вперед йшли десантники, мотопіхи й морпіхи. І гинули пачками, і навіть в оточення потрапляли. Але тільки не ОМОН. ОМОН же воювати проти озброєних людей не навчений. Тільки проти беззбройних", – зазначив він.

Журналіст зазначив, що коли чеченці, які воювали, йшли геть, у села для зачисток входив ОМОН.

"Зачистка. Що це означає? Ловили бандитів? Так такого не бувало. Виганяли жінок, дітей, людей похилого віку на вулицю, били, знущалися, обшукували (грабували) будинки і йшли далі. Якщо ловили чоловіків, вивозили їх на свої бази, катували, видавали родичам за гроші, живих або мертвих. Або частіше просто вбивали й викидали на смітник, навіть не закопуючи", – підкреслив він.

Зі слів Лойка, його знайомий із правозахисної організації "Меморіал" останні роки займається вивченням ролі ОМОНа у кавказькій війні й дуже багато знає про злочини ОМОНівців.

"Бази в ОМОНівців були, як справжні фортеці. За колючим дротом. Всередині всі стіни в килимах. Холодильники, телевізори у кожному кутку, один на одному стосами. Потім все це везли додому, в свої мухозасиженськи, і поверталися знову на війну – мати рідну – грабувати, ґвалтувати, катувати й вбивати. Виріс в нижегородському селі Прилєпін – чи як він тоді називався? – чому пішов в ОМОН? Саме з цієї причини", – підкреслив журналіст.

Він припустив, що Прилєпін "підсів на цю справу, як наркоман", а приїхавши до великого міста, почав розігрувати з себе письменника.

"І дивувалася тусовка, і плескала в долоні – ОМОНівець вміє книжки писати. Пам'ятаєте, як бабуся у "Собачому серці" прийшла на собачку, яка розмовляє подивитися. Так і тусовка мліла від Прилєпіна, як 90 років тому – від Шарикова, який грає на балалайці. Але собаче серце взяло своє: інстинкт переміг розум. І Шарик, приголублений владою й увагою тусовки міської, вирушив "душити, душити, душити". Так і цей ОМОНівець, заморожений на певний час у льодовиках російської свідомості, відморозився, викинув балалайку (книжки) й пішов вбивати і грабувати, те, що і повинен робити за своєю природою", – підсумував Лойко.

13 лютого у коментарі російському телеканалу "Дождь" Прилєпін заявив, що став "замкомбата" в терористичному угрупованні "ДНР".

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков цю інформацію коментувати відмовився.

Пізніше на сайті ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка з'явилася інформація, що він присвоїв "позачергове військове звання майора письменнику, патріоту, активісту Захару Прилєпіну".