Цепкало: У Лукашенка був гострий шок, він навіть непритомнів. Лікарям казали: якщо йому буде пипець, то і нам пипець, і вам

За даними білоруської опозиції, у Москві робили все можливе, щоб урятувати Лукашенка
Фото: EPA
Росії зараз нічого труїти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, але якби той помер під час візиту до Москви, навіть від природних причин, Кремлю навряд чи вдалося б довести свою невинуватість в отруєнні, переконаний білоруський опозиціонер Валерій Цепкало.

Про це він сказав в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

За інформацією Цепкала, у Лукашенка серйозне захворювання серцево-судинної системи і "рахунок іде на місяці".

"Йому в четвер [25 травня] увечері стало зле, його помістили у Центральну клінічну лікарню Москви (колишня Кремлівська лікарня). Звісно, спочатку лікарі місцеві намагалися його привести до нормального стану. У нього був гострий шок, він навіть знепритомнів. І коли це сталося, уночі підняли фактично всіх лікарів Москви, шукали в когось ліки рідкісні, фахівців залучали для того, щоб повернути його до нормального стану", розповів Цепкало.

Він пояснив, що саме через таке зібрання консиліуму йому і стала відома інформація про стан Лукашенка.

Цепкало звернув увагу, що після всієї "тривалої історії використання отруйних речовин із боку Росії" в ситуації зі здоров'ям Лукашенка є "спекулятивний момент": логічно припустити, що його саме отруїли.

"Це якраз те, чого Кремль дуже хотів уникнути. Тому лікарям казали таке: якщо йому буде – говоритиму літературною мовою – пипець, то буде і нам пипець, і вам. Усе, звісно, не такими висловами супроводжували... Я абсолютно переконаний, що якби Кремль його хотів отруїти, отруїв би вже давно. Але [навіть якби] він помер від природних причин, я чомусь переконаний, що Кремлю навряд чи вдалося б відмазатися від звинувачень в отруєнні. Тому вони робили все можливе, щоб його врятувати", – наголосив опозиціонер.

Цепкало: У Лукашенка невиліковне судинне захворювання. Кров у нього буквально з усіх місць виходила. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube


Контекст:

Стан здоров'я 68-річного Лукашенка став предметом для обговорень у ЗМІ після його появи на параді 9 травня в Москві: у білоруського політика там помітили на руці пов'язку, як від венозного катетера, крім того, він покинув Москву поспіхом, не чекаючи на завершення всіх урочистостей, і був відсутній на неформальному сніданку президента країни-агресора Росії Володимира Путіна із закордонними лідерами, які приїхали до Москви.

Після цього він до кінця тижня не з'являвся на публіці і пропустив урочисті заходи у Мінську на честь Дня державних прапора, герба і гімну, які відбулися 14 травня.

Наступного дня пресслужба Лукашенка повідомила про відвідування ним центрального командного пункту ВПС і військ ППО. На знімках, якими проілюстрували візит, у Лукашенка знову було видно пов'язку на руці. Крім того, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припустив, що Лукашенко був у гримі, і звернув увагу: той говорив з очевидними труднощами, чим "погіршив підозри".

23 травня Лукашенко, проводячи нараду щодо актуальних питань охорони здоров'я Білорусі, заявив, що він хворів на аденовірусну інфекцію, але "помирати не збирається".

25 травня він брав участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради в Москві і за день, за даними білоруської опозиції, його терміново госпіталізували. У Москві Лукашенку робили процедури з очищення крові і 27 травня його вважали нетранспортабельним, повідомив Цепкало. За його даними, Лукашенко перебував у московській лікарні кілька днів.

У зв'язку з різними чутками про здоров'я Лукашенка, білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська заявила, що варто бути готовими до повернення країни "на шлях демократії" без втручання РФ.