Лукашенко підписав закон, який дозволяє розстрілювати за "спробу теракту"

Лукашенко підписав закон, який пов'язували з діяльністю "рейкових партизанів"
Фото: ЕРА
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 18 травня підписав закон, який вносить зміни до кримінального кодексу Білорусі та передбачає застосування смертної кари за "спробу теракту".

Про це повідомило "Радые Свабода".

Закон, який дозволяє розстрілювати не лише за "терористичний акт", а й за "спробу теракту", набуде чинності 29 травня, така норма тепер є в чотирьох статтях кримінального кодексу Білорусі.

Як зазначає "Радые Свабода", ці зміни верхня палата парламенту Білорусі схвалила 4 травня, поправки до кримінального кодексу пов'язували з діяльністю "рейкових партизанів" – громадян Білорусі, які виводили з ладу залізничне обладнання, намагаючись перешкодити поїздам із російською військовою технікою рухатися в бік України.

Контекст:

Білорусь є єдиною державою у Європі та останньою серед пострадянських країн, де застосовують смертну кару. За даними правозахисників, за роки незалежності в Білорусі було страчено понад 300 людей.

Згідно з чинною редакцією кримінального кодексу Білорусі, смертна кара є винятковим заходом покарання у країні, її застосовують за скоєння особливо тяжких злочинів. Вирок виконують за допомогою розстрілу. Родичам і близьким не повідомляють про місце поховання тіла. Не застосовують розстріл щодо жінок та неповнолітніх.

У травні 2019 року в Парламентській асамблеї Ради Європи закликали Білорусь скасувати смертну кару, а в червні ввести мораторій на її застосування.