Лукашенко помилував росіянку Сапегу

Сапегу в Білорусі помилували й  передали представникам російської влади
Фото: Медиазона. Беларусь / Telegram
Росіянку Софію Сапегу, колишню дівчину ексголовного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, помилував Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі.

Про це повідомило в Telegram 7 червня білоруське державне агентство БЕЛТА, яке висвітлює діяльність Лукашенка.

Зазначають, що помилувану Сапегу передали 7 червня делегації Приморського краю РФ, яку очолює губернатор Олег Кожем'яко.

"За нашим зверненням учора Олександр Григорович підписав указ про помилування [Сапеги]", – цитує БЕЛТА слова Кожем'яка.

Сапега подякувала Лукашенку за можливість повернутися додому до своєї родини.

Сапегу 6 травня 2022 року в Білорусі засудили до шести років колонії суворого режиму. Її визнали винною за двома статтями, обвинувачення висунули за сімома.

Її визнали винною в навмисних діях, спрямованих на розпалювання соціальної ворожнечі, ворожнечі за ознакою іншої соціальної належності, скоєних групою осіб, які спричинили тяжкі наслідки; у незаконному збиранні й розповсюдженні відомостей про приватне життя, які становлять особисту та сімейну таємницю іншої особи, без її згоди, що спричинило заподіяння шкоди правам, свободам і законним інтересам потерпілих.

У листі до Лукашенка із проханням про помилування у червні 2022 року Сапега зізнавалася, що потрапила під вплив деструктивно налаштованої групи людей, проте під вартою "повністю усвідомила протиправність і незаконність" своїх дій і щиро розкаюється. Вона просила Лукашенка виявити поблажливість і дати їй шанс "виправитися, стати корисною суспільству", бути поряд зі своєю родиною й "вільно дихати".

Лукашенко публічно висловив готовність помилувати Сапегу, заявивши, що "шкода дівчиська" й "треба питання вирішувати", зазначало російське пропагандистське агентство "РИА Новости".

У вересні 2022 року "Русская служба ВВС" повідомляла, що Сапега пройшла перший етап процедури помилування. Проте 10 січня видання "Медиазона. Беларусь" заявляло, що Лукашенко не помилував Сапегу.

Протасевич 22 травня повідомив журналістам, що його помилувала влада Білорусі.

Контекст:

Сапега – студентка Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі. Вона громадянка Росії, але з дитинства жила в Білорусі, де має посвідку на проживання.

Сапегу й Протасевича затримали 23 травня. Цього дня винищувач білоруських ВПС за дорученням Лукашенка підняли "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною вимушеного приземлення стало повідомлення про мінування судна (згодом вибухових речовин на борту не знайшли).

Після затримання Сапегу й Протасевича помістили в СІЗО. Білоруські правозахисники визнали їх політв'язнями.

25 червня Слідчий комітет Білорусі повідомив, що вони уклали угоду зі слідством і їх перевели під домашній арешт.

20 грудня Слідчий комітет Білорусі повідомив, що Сапегу обвинуватили за сімома статтями – про розпалювання соціальної ворожнечі, за статтями про організацію насильства й погроз щодо силовиків, чиновників, суддів, перешкоджання роботі журналістів, а також про незаконне збирання й розповсюдження приватної інформації і персональних даних.

Після затримання слідчі записали відео із Сапегою, в якому вона говорить, що нібито адмініструвала Telegram-канал "Черная книга Беларуси", де публікували особисті дані силовиків.

Батьки Сапеги заявляли, що вона не займалася політикою. Мати заарештованої Ганна Дудич розповіла "Русской службе BBC", що її дочка не брала участі у протестах: у день президентських виборів 9 серпня 2020 року вона перебувала із сім'єю на дачі, а 11-го чи 12 серпня поїхала з Білорусі до Литви.