Лукашенко припустив, що може бути завдано "ракетного удару і не тільки" по Україні

Лукашенко: Зараз дебати відбуваються у вас, у нас: "Ах, війна, війна! Україна воюватиме". Не Україна, а американці їх штовхають на війну
Фото: ЕРА
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, припускає, що може бути завдано ракетного удару по Україні. Про це він заявив в інтерв'ю російському пропагандистові Володимиру Соловйову, розшифрування наводить сайт Лукашенка.

Лукашенко згадав про безпілотник, через який український посол Ігор Кизим отримав ноту в міністерстві закордонних справ Білорусі.

У МЗС Білорусі стверджували, що 24 січня безпілотник з України незаконно перетнув державний кордон Білорусі і вів "нелегальну розвідувальну діяльність" у районі військового полігону Брестський. Його нібито примусили приземлитися. Інформацію білоруських дипломатів спростували у МЗС України та Державній прикордонній службі України. Російське видання The Insider проаналізувало повідомлення білоруських ЗМІ про безпілотник, порівняло його дані з українськими БПЛА і зробило висновок, що "український дрон-розвідник виявився російським".

Лукашенко наполягав, що безпілотник український, і сказав, що його "довелося збити, грубо кажучи".

"Далі полізуть – будемо діяти жорсткіше", – наголосив він.

"Зараз дебати відбуваються у вас, у нас: "Ах, війна, війна! Україна воюватиме". Не Україна, а американці їх штовхають на війну", продовжив він.

Соловйов запитав, як РФ і Білорусі в цій ситуації "повестися правильно".

"Дуже правильно все зробив президент Росії, я це підтримую. Ми намалювали червоні лінії. Наступив на червону лінію – діставай!" – відповів Лукашенко.

"Діставай що? Ракетний удар по території України?" – запитав пропагандист.

"І не тільки. Усе, що тільки є", – відповів Лукашенко.

Також Соловйов його запитав, як діятиме армія Білорусі, якщо Україна "почне війну проти Донбасу". Лукашенко сказав, що вона поводитиметься "точно так, як російська".

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною та готує вторгнення до України.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруженості на кордоні.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня 2022 року, що США мають 18 різних сценаріїв на випадок вторгнення Росії до України. У Кремлі відповіли, що "також розглядають різні сценарії".

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі. Сполучені Штати, їхні союзники та партнери вживуть заходів у відповідь проти Мінська, якщо територію Білорусі буде використано для вторгнення РФ в Україну, попередив спікер Держдепартаменту США Нед Прайс.