Лукашенко про можливі газові санкції проти Білорусі: Європейці не вистрілять собі в ногу, вони ж не Україна

Санкції проти транзиту російського газу територією Білорусі "дорого" обійдуться ЄС, зазначив Лукашенко
Фото: president.gov.by
Санкції Європейського союзу проти Білорусі навряд чи поширюватимуться на транзит російського газу територією країни в ЄС. Євросоюз не стане "стріляти собі в ногу", вважає Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі. Про це він заявив 1 червня під час наради з питань співпраці з Росією, пише сайт президента Білорусі.

"Їм це вже зовсім дорого тоді обійдеться. Тут вони матимуть справу не тільки й не стільки з Білоруссю, скільки з Росією", – сказав Лукашенко.

Він підкреслив, що "європейцям немає потреби стріляти собі в ногу, вони ж не Україна". Слова Лукашенка процитував сайт "Беларусь сегодня".

Контекст:

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомляв AFP 27 травня, що ЄС у відповідь на примусове приземлення літака Ryanair у Мінську може накласти санкції на головний експорт із Білорусі: калійні добрива і транзит російського газу територією країни. ЄС має вжити заходів, "які відчує Лукашенко", зазначав Боррель.

У міністерстві закордонних справ РФ заявили, Росія захищатиме Білорусь у випадку економічних санкцій ЄС. У Москві не відкинули можливості відповіді в разі введення ЄС санкцій проти Мінська, які зачіпають транзит російського газу трубопроводом "Ямал – Європа".

Літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, 23 травня здійснив у Мінську екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування (згодом вибухових речовин на борту судна не знайшли). "Для супроводу" літака за дорученням Лукашенка підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали одного із засновників білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину росіянку Софію Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Сапегу заарештовано, її і Протасевича визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео із Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення, у яких зізнається "у факті організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню й координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих.

Глави країн Євросоюзу 25 травня домовилися про розширення санкцій проти Білорусі через затримання Протасевича. За день до цього Європейська рада закликала заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір європейських країн. ЗМІ повідомляли, що ЄС може в червні ввести секторальні санкції проти Білорусі.