Лукашенко заявив про "безпрецедентний тиск ззовні" на Росію та Білорусь і запропонував поглибити їх інтеграцію

За словами Лукашенка, у взаємовигідній співпраці "кровно зацікавлені як росіяни, так і білоруси"
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко впевнений, що між Росією та Білоруссю – справді братні, дружні, нерозривні відносини.

Консолідація Білорусі та Росії дозволяє країнам ефективно реагувати на весь спектр сучасних викликів і загроз, заявив Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі. Про це йдеться в його привітанні з Днем єднання народів двох країн.

"Пандемія до краю загострила негативні геополітичні тренди, і сьогодні Білорусь і Росія переживають безпрецедентний тиск ззовні. У цій ситуації консолідація на всіх майданчиках Союзної держави дозволяє нам оперативно й ефективно реагувати на весь спектр сучасних викликів і загроз, надійно гарантує безпеку і стратегічну стабільність у регіоні", – заявив Лукашенко.

За його словами, очевидно, що в подальшому поглибленні союзної інтеграції на основі принципів рівності та незалежності двох держав, у взаємовигідній співпраці "кровно зацікавлені як росіяни, так і білоруси".

"У непростих умовах минулого року ми ще раз переконалися, наскільки важливі можливості, які багато хто сприймає як даність. Наскільки цінною є взаємна підтримка. Підтвердженням справді братніх, дружніх, нерозривних відносин між нашими країнами стало об'єднання зусиль у боротьбі з новою інфекцією", – вважає Лукашенко.

Він висловив упевненість, що разом білоруси і росіяни подолають усі труднощі, підтверджуючи правильність обраного 25 років тому курсу на згуртування і спільний розвиток країн у межах Союзної держави.

Окремо пресслужба Лукашенка опублікувала його привітання, адресоване президенту РФ Володимирові Путіну. У ньому Лукашенко висловив переконання, що взаємодія в межах Союзної держави, заснована на принципах суверенної рівності, буде і далі відповідати інтересам громадян Білорусі та Росії.

Путін, зі свого боку, надіслав вітальну телеграму Лукашенку, повідомляють на сайті Кремля.

День єднання народів Росії та Білорусі святкують щорічно 2 квітня. Цього дня 1996 року було підписано договір "Про утворення Співтовариства Росії та Білорусі", що поклало початок процесу взаємної інтеграції. 8 грудня 1999 року було підписано договір про створення Союзної держави і програму дій двох країн щодо реалізації положень цього договору.

Росія та Білорусь понад 20 років ведуть переговори про створення Союзної держави. Якщо сторони домовляться, економічні зв'язки між Москвою і Мінськом можуть зміцнитися до рівня Євросоюзу або навіть федеративних держав, зауважують російські ЗМІ.

У грудні 2019 року Лукашенко говорив, що Білорусь не збирається входити до складу інших держав, "навіть братньої Росії", і що він не хоче увійти в історію як останній президент Білорусі.

22 лютого 2021 року під час зустрічі з Путіним у Сочі Лукашенко заявив, що Білорусь і Росія підготували до підписання низку "дорожніх карт" зі зміцнення співпраці.

У березні Лукашенко заявив, що "нерозумно" працювати над злиттям РФ і Білорусі.

Спікер президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков у березні також заявив, що "максимально поглиблена" інтеграція Росії та Білорусі – в інтересах жителів обох країн, але про об'єднання країн не йдеться.