Лукашенко заявив, що разом із Путіним міг би Україну "поставити на коліна" протягом доби

Лукашенко зазначив, що 35% пального в Україну доправляє Білорусь
Фото: president.gov.by
Білорусь не планує вводити санкції проти України. Про це 9 серпня під час великої пресконференції, яку в YouTube транслював РБК, заявив Олександр Лукашенко, котрий називає себе президентом Білорусі.

"Якби ми хотіли вас [Україну] поставити на коліна, будемо відверті, ми б це зробили протягом доби разом із нелюбим вам президентом [РФ Володимиром] Путіним. Ми б перестали вам постачати паливно-мастильні матеріали, і завтра на вилах би повиносили і [президента України Володимира] Зеленського, і всіх інших", – сказав Лукашенко, відповідаючи на запитання українського журналіста.

Він додав, що 35% пального в Україну постачає Білорусь, а 3540% – Росія.

Контекст:

Відносини Києва і Мінська зіпсувалися після президентських виборів у Білорусі 2020 року. Україна, як і низка інших країн, не визнала Лукашенка легітимним главою республіки, а також засудила насильство проти учасників протестів у країні. У листопаді Україна приєдналася до санкцій ЄС проти влади Білорусі.

12 серпня минулого року Офіс генерального прокурора України звернувся в Генпрокуратуру Білорусі із запитами про видавання затриманих під Мінськом 28 представників приватної військової компанії "Вагнер" (із них дев'ятеро – громадяни України), які активно брали участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". Однак 14 серпня стало відомо, що влада Білорусі видала затриманих вагнерівців Росії. Через це рішення Міністерство закордонних справ України 17 серпня вперше в історії відносин із Білоруссю викликало для консультацій до Києва посла в Мінську Ігоря Кизима.

26 травня 2021 року Україна припинила авіасполучення з Білоруссю, а 28 травня заборонила білоруським літакам використовувати повітряний простір України.

Рішення ухвалили у зв'язку із ситуацією, що склалася 23 травня під час виконання авіакомпанією Ryanair рейсу Афіни – Вільнюс, і з метою гарантування безпеки польотів і пасажирів. Після примусового приземлення літака в аеропорту Мінська (нібито через мінування) білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали опозиційного журналіста, співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу.

Наприкінці травня, за інформацією експертів, Білорусь зупинила постачання бензину марки А-95 в Україну. Пізніше ЗМІ повідомляли, що Білорусь і далі постачатиме пальне в Україну.

26 травня Рада міністрів Білорусі ухвалила постанову №292 про ліцензування низки українських товарів "у зв'язку із систематичним порушенням Україною принципів вільної торгівлі", її текст цитує портал TUT.BY. Із 6 червня на шість місяців вводять разові ліцензії на ввезення з України шоколаду, кондитерських виробів, соків, пива, ДСП і ДВП, туалетного паперу, керамічної плитки, ампул, пральних машин та іншої продукції.

В Україні дії уряду Білорусі назвали "необґрунтованими та дискримінаційними". Заступник міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка зазначив у Facebook 28 травня, що "режим індивідуального ліцензування означає ручне управління імпортом української продукції до Білорусі".

2 червня Качка розповів, що до Білорусі Україна експортує більше, ніж імпортує із цієї країни ($1,4 млрд проти $1,1 млрд). "У нас є два імпортні товари з Білорусі, які є сировинними і важливими для нашої промисловості – це паливо і добрива, яких ми трохи більше ніж на 1 млрд імпортуємо", – підкреслював він.