Лукашенко заявив, що російську ядерну зброю вже почали переміщати до Білорусі

Лукашенко підтвердив, що російська ядерна зброя вже прямує до Білорусі
Фото: kremlin.ru

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російські тактичні ядерні боєприпаси вже почали переміщати до Білорусі в межах укладених із РФ домовленостей.

Відео із заявою Лукашенка, зробленою в кулуарах Вищого Євразійського економічного форуму в Москві, оприлюднило 25 травня інформагентство БЕЛТА, яке висвітлює діяльність самопроголошеного президента РБ.

"Він [президент РФ Володимир Путін] мене поінформував, що сьогодні він підписав указ про наші дії щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі. Ішлося про конкретний документ. Було ухвалено рішення у розвиток того, що було сказано усно. Нам потрібно було підготувати місця зберігання тощо. Ми це зробили, тому вже почалося переміщення ядерних боєприпасів", – заявив Лукашенко.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи ядерна зброя вже в Білорусі, Лукашенко відповів: "Можливо. Я приїду  подивлюся".

Міноборони РБ 25 травня повідомило, що міністри оборони Росії та Білорусі Сергій Шойгу і Віктор Хренін у Мінську підписали документи, які визначають порядок розміщення російської нестратегічної ядерної зброї у спеціальному сховищі на території Білорусі.

Контекст:

25 березня президент РФ Володимир Путін заявив, що Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі з 1994 року, попросив його розгорнути у країні тактичну ядерну зброю. За словами Путіна, будівництво сховища на території Білорусі закінчать до 1 липня. Путін стверджував, що поки йдеться не про передання ядерної зброї, а про підготовку носіїв ядерної зброї та екіпажів для них.

Приводом для такого кроку, за словами президента РФ, стала заява Великобританії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном. Водночас у Великобританії наголошували, що цей компонент не має нічого спільного з ядерною зброєю або потенціалом і Росія "знає про це, але навмисно намагається дезінформувати". У НАТО розкритикували Путіна за "небезпечну і безвідповідальну" ядерну риторику.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз може ввести нові санкції, якщо Росія розмістить ядерну зброю на території Білорусі.