Лукашенко заявив, що вірмени "нікому не потрібні, окрім нас". Після цього посольство Білорусі в Єревані закидали яйцями. Відео

21 серпня біля посольства Білорусі в Єревані відбулася акція протесту, на якій ті, хто зібрався, закидали будівлю яйцями й овочами
Скріншот: Azatutyun / Telegram

Олександр Лукашенко, котрий називає себе президентом Білорусі, в інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Россия" розкритикував зовнішню політику влади Вірменії. Повну версію інтерв'ю опубліковано в YouTube АТН 19 серпня.

"Ну що за політика [зближення із Заходом]? Ну кому вірмени потрібні, окрім нас? Нікому вони не потрібні. Нехай розвивають свою економіку й орієнтуються на те, що в них є. Яка Франція, який [президент Еммануель] Макрон? Завтра Макрона не буде, і всі забудуть про цю Вірменію", – сказав Лукашенко.

Після слів білоруського політика 21 серпня до будівлі посольства Білорусі в Єревані прийшла група членів і прибічників партії "За Республіку".

Ті, хто зібрався, закидали будівлю яйцями й овочами, а також висунули вимогу розірвати дипвідносини з Мінськом, повідомило в Telegram "Радио Азатутюн", опублікувавши відео.

Контекст:

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян неодноразово критикував Організацію Договору про колективну безпеку (до її складу також входять Білорусь і країна-агресор РФ) за позицію у воєнному конфлікті Вірменії й Азербайджану – ОДКБ ніяк не відреагувала на бойові дії в Нагірному Карабаху.

У лютому 2024 року Пашинян повідомив, що Вірменія заморозила свою участь в ОДКБ. У травні Вірменія також відмовилася платити в бюджет ОДКБ.

Незабаром після цього Пашинян заявив, що дві країни ОДКБ брали участь у підготовці війни в Нагірному Карабаху проти Вірменії.

У травні Лукашенко на зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим назвав "визвольною війною" конфлікт у Нагірному Карабаху. Окрім того, говорячи про Кавказький регіон, Лукашенко заявив: "Слава богу, що тут з'явився дуже потужний, нормальний лідер в особі Азербайджану". У відповідь Пашинян заявив, що ніхто із представників Вірменії не поїде в Білорусь, поки там править Лукашенко. Після цього країни взаємно відкликали послів.