Лукашенко закликав розширювати білорусько-російське співробітництво на противагу "протекціонізму та ізоляціонізму"

Лукашенко: День єднання народів Білорусі та Росії символізує тверду прихильність наших країн до багатовікової дружби
Фото: president.gov.by

Білоруський президент Олександр Лукашенко заявив, що переваги від підписання договору про створення Союзної держави відчули мільйони білорусів і росіян.

У 2019 році виповнюється 20 років від дня підписання договору про створення Союзної держави, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє 2 квітня його прес-служба.

"День єднання народів Білорусі та Росії символізує тверду прихильність наших країн до багатовікової дружби і спільних духовних цінностей. Нероздільна спадщина минулого, у якому були велика перемога і творча праця кількох поколінь, зумовила доленосне рішення разом будувати своє майбутнє", – ідеться в заяві.

Лукашенко підкреслив, що період 20 років із дня підписання договору про створення Союзної держави "наповнений безцінним досвідом ефективного вирішення життєво важливих завдань".

"Закладені в основу нашого єднання принципи взаємної довіри й рівноправності дають змогу проводити узгоджену зовнішню політику, успішно боротися із сучасними викликами й загрозами. Союзне будівництво забезпечує збереження спільного гуманітарного простору... Реальні переваги союзу сьогодні відчувають мільйони білорусів і росіян. Між нашими країнами немає відчуженості, є свобода пересування і працевлаштування, соціальні гарантії, рівний доступ до медичних послуг та освіти. Необхідно й надалі розширювати білорусько-російське співробітництво. Серйозному зростанню глобальної конкуренції, посиленню протекціонізму та ізоляціонізму ми маємо протиставити справжню інтеграцію, рішуче усунення штучних бар'єрів та обмежень в економіці, реалізацію масштабних проектів", – заявив президент Білорусі.

Наприкінці 2018 року російське видання "Московский комсомолец" написало, що Лукашенко на переговорах із президентом Росії Володимиром Путіним 25 грудня 2018 року погодився на уніфікацію законодавства з РФ, створення єдиного парламенту, кабінету міністрів та інших органів влади, перехід на спільну символіку і єдину валюту. 10 січня 2019 року Лукашенко назвав розмови про ймовірне об'єднання з Росією дурними і притягнутими за вуха.

15 грудня 2018 року видання "Наша Ніва" повідомило, що Лукашенко провів нараду з вищим керівництвом країни, присвячену тиску Росії і питанням незалежності держави. Зазначали, що засідання відбулося за кілька днів до того, як Лукашенко заявив на зустрічі з журналістами, що "суверенітет є для Білорусі святим поняттям".

16 грудня прес-секретар Лукашенко Наталія Ейсмонт зазначила, що президент Білорусі не проводив наради на тему незалежності країни. 17 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про об'єднання Росії та Білорусі в єдину державу не стоїть на порядку денному.