Македонія заявила, що готова змінити свою назву заради примирення з Грецією

Аеропорт імені Олександра Македонського влада Македонії перейменує на "Міжнародний аеропорт Скоп'є"

Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що Македонія готова додати географічний класифікатор до своєї назви, щоб розвязати суперечку з Грецією.

Македонія згодна додати до своєї назви географічний класифікатор, щоб зняти суперечку із Грецією, яка заважає країні вступити в майбутньому в Європейський Союз і НАТО. Про це 6 лютого заявив прем'єр-міністр Зоран Заєв у Скоп'є, пише Reuters.

Заєв зазначив, що влада країни хоче, щоб переговори з Грецією досягли успіху. Сторони можуть погодитися на назві Північна Македонія, Нова Македонія чи Верхня Македонія.

Прем'єр Македонії додав, що його уряд перейменує головний аеропорт і центральну автомагістраль країни, які було названо на честь Олександра Македонського.

За словами Заєва, аеропорт буде перейменовано на "Міжнародний аеропорт Скоп'є", а шосе назвуть "Дружба".

"Сьогоднішнім рішенням ми підтверджуємо наш крок до побудови дружби і довіри з Грецією", – підкреслив він.

Із часів розпаду Югославії на початку 1990-х років Македонія веде суперечку з Грецією про свою назву. У 90-ті роки Греція звернулася в ООН із претензією, що назва "Македонія" є суто грецьким етнонімом (так називається одна з областей країни). За рішенням ООН, офіційно нині Македонія має назву "Колишня Югославська Республіка Македонія".

У грудні 2015 року прем'єр-міністр країни Нікола Груєвський заявив, що Македонія готова до переговорів про зміну назви, можливі варіанти може бути винесено на референдум.

Парламент Македонії ухвалив резолюцію про вступ до НАТО ще в 1993 році, однак країна досі на стадії переговорів з Альянсом. Греція блокує переговори Македонії з ЄС і НАТО, стверджуючи, що назва Македонії є претензією на грецькі території з аналогічним топонімом.

У ЗМІ обговорювали, що компромісна назва країни може містити прикметник "Нова" чи "Верхня".

У січні 2018 року влада Македонії повідомила, що готує референдум про зміну назви країни.