Маккейн заявив, що США мають допомогти балканським країнам обрати своє майбутнє "без втручання ззовні"

Маккейн повідомив, що відвідав сім країн південно-східної Європи протягом місяця
Фото: ЕРА

Південно-східна Європа знову зіштовхнулася із серйозними загрозами, тому США повинні звернути на цей регіон більше уваги, заявив американський сенатор Джон Маккейн.

США мають продовжувати підтримувати країни Південно-Східної Європи в їхньому прагненні до інтеграції в євроатлантичне співтовариство, пише у своїй колонці в The Washington Post сенатор США Джон Маккейн.

Він розповів, що у квітні відвідав сім країн південно-східної Європи.

"Південно-східна Європа – перехрестя історії", яке знову зіштовхнулося із серйозними загрозами, тому США повинні звернути на цей регіон більше уваги, впевнений сенатор.

“Відомо, що раніше економічне зростання в більшій частині регіону було недостатнім, щоб надати молоді можливість продовжувати життя та реалізовувати задуми у своїх країнах. Наразі політична напруга знову зростає", – пише Маккейн.

За його спостереженнями, весь регіон наразі – у стані політичної кризи.

Македонія переживає політичну кризу. Опозиційна партія Албанії бойкотує роботу парламенту з лютого. Невизначеність зберігається щодо майбутнього єдиної Боснії та Герцеговини. Останні провокації загострюють напруженість між Косово та Сербією, загрожуючи прогресу в напрямі нормалізації відносин між двома країнами", – нагадує Маккейн.

За його словами, тривогу спричиняє Росія, яка "нарощує зусилля, щоб поширити свій згубний вплив на регіон і перешкодити країнам південно-східної Європи самим обрати їхнє власне майбутнє".

Маккейн підкреслив, що найбільш яскравим прикладом була підтримана росіянами спроба державного перевороту в Чорногорії у жовтні 2016 року.

Сенатор підкреслив, ці країни не можуть вирішити свої проблеми самостійно, для цього потрібна допомога з боку США. Америка має підтримувати прагнення Балканських держав інтегруватися в такі організації, як НАТО та Європейський союз.

"Ми також повинні закликати ЄС, незважаючи на їхні проблеми, тримати двері відчиненими для країн південно-східної Європи, які все ще сподіваються приєднатися", – додав він.

Окрім того, Америка повинна допомогти кожній країні в південно-східній Європі обрати своє майбутнє без втручання ззовні, "чи то агресивна Росія, яка намагається насильно перекроїти мапу Європи, або терористи, які намагаються знищити нашу спільну цивілізацію", підсумував Маккейн.

У березні 2017 року віце-президент із глобального аналізу американської аналітичної компанії Stratfor Рева Гужон заявила, що Балкани – дуже логічне місце для Росії, щоб знову розпалити напругу в Європі.