Макрон порадив Нетаньяху не забувати, що Ізраїль створили рішенням ООН. Нетаньяху відповів

Макрон висловився на адресу Ізраїлю
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху не має забувати, що його країну було створено внаслідок резолюції, ухваленої Організацією Об'єднаних Націй, заявив 15 жовтня президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з міністрами, повідомляє AFP із посиланням на неназваного учасника зустрічі.

Він закликав Ізраїль дотримуватися рішення ООН.

"Пан Нетаньяху не має забувати, що його країну створили за рішенням ООН", – заявив Макрон, маючи на увазі резолюцію, яку в листопаді 1947 року ухвалила Генеральна Асамблея ООН про план поділу Палестини на єврейську й арабську держави.

Нетаньяху відповів на цю заяву, його слова цитує Times of Israel.

"Нагадування президенту Франції: державу Ізраїль було створено не резолюцією ООН, а перемогою, досягнутою у Війні за незалежність кров'ю героїчних бійців, багато з яких пережили Голокост, зокрема режим Віші у Франції", – йдеться в заяві ізраїльського прем'єра.

15 жовтня Нетаньяху повідомив Макрону, що не погодиться на угоду про припинення вогню, яка не зупинить переозброєння та перегрупування "Хезболли", пише Reuters.

Макрон закликав до припинення вогню між Ізраїлем і "Хезболлою", яку підтримує Іран, а також до припинення експорту зброї, використовуваної в секторі Гази й Лівані.

Контекст:

27 вересня ЦАХАЛ повідомив про удари по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану. Наступного дня ЦАХАЛ заявив про загибель лідера "Хезболли" Насралли внаслідок авіаудару. Пізніше "Хезболла" підтвердила його смерть.

Нетаньяху пояснив, що віддав розпорядження про ліквідацію лідера "Хезболли", зокрема, заради повернення додому жителів півночі країни, яких евакуювали через обстріли з території Лівану.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. Ізраїль також завдає авіаударів по столиці країни Бейруту.

13 жовтня Нетаньяху закликав ООН вивести 10-тисячний миротворчий контингент, зокрема 700 французьких військовослужбовців, розміщений на півдні Лівану, "із зони ризику". За його словами, "Хезболла" використовує їх як "живий щит".