Макрон звинуватив Росію в "хижацькому" впливі на Африку

Макрон заявив про "російський проєкт" у ЦАР
Фото: EPA
Президент Франції Еммануель Макрон звинуватив Росію в підживленні антифранцузької пропаганди в Африці для задоволення "хижацьких" амбіцій в африканських країнах, де Франція останніми роками зазнала воєнних невдач і значно втратила вплив. Про це він сказав каналу TV5 Monde під час виступу в кулуарах саміту франкомовних країн у Тунісі, зазначає Reuters.

"Цю думку підживлюють інші, це політичний проєкт. Я не дурень, багато інфлюенсерів, які іноді виступають у ваших програмах, отримують гроші від росіян. Ми їх знаємо", – сказав він у відповідь на запитання, чи не використовує Франція своїх історичних економічних і політичних зв'язків у колишніх колоніях для досягнення власних інтересів.

Макрон додав, що низка держав, які хочуть поширити свій вплив в Африці, роблять це, щоб зашкодити Франції. Зокрема, він звинуватив Росію в "хижацькій" поведінці в Африці.

На думку французького президента, "досить лише подивитися на те, що відбувається в Центральноафриканській Республіці або десь ще, щоб побачити втілення там російського проєкту, коли Францію відштовхують на узбіччя". Макрон додав, що ці дії відбуваються "за сприяння російської військової хунти".

Контекст:

Reuters нагадав, що Франція, як колишня колоніальна країна, має давні військові зв'язки в усій франкомовній Африці, а французькі війська протягом 10 років розміщувалися в Малі в межах контртерористичної операції.

Париж був змушений вивести війська з Малі після того, як військові цієї африканської країни прийшли до влади через переворот 2020 року. Згодом воєначальники запросили російську ПВК "Вагнер" допомогти в 10-річній боротьбі з ісламістськими бойовиками й розірвати зв'язки із Францією.