Мажоритарно-пропорційну систему вперше застосують на виборах в Узбекистані – перший заступник спікера Мажлісу Саїдов

Однією з важливих змін Акмал Саїдов вважає збільшення частки жінок серед кандидатів у депутати
Фото: kun.uz

Вибори до парламенту Узбекистану, заплановані на 27 жовтня 2024 року, стануть однією з найбільш важливих подій у новітній історії країни, заявив перший заступник спікера законодавчої палати Мажлісу Узбекистану Акмал Саїдов, повідомила пресслужба політика. Це пов'язано не тільки з оновленою конституцією, а й зі змінами у виборчому законодавстві, які відображають прагнення до демократизації й модернізації виборчого процесу, підкреслив політик.

Саїдов зазначив, що парламентські вибори відбудуться на основі нової виборчої системи, яка вперше поєднує мажоритарний і пропорційний підходи.

"75 депутатів обиратимуть безпосередньо за мажоритарною системою, коли виборці голосують за конкретних кандидатів, а інші 75 – за пропорційною системою за допомогою голосування за політичні партії. П'ять політичних партій мають отримати щонайменше 7% голосів для обрання", – розповів він.

Такий підхід, за словами політика, дасть змогу виборцям не лише підтримати партію, а й обрати конкретних представників. Значну увагу також приділяють цифровізації виборчого процесу. Діяльність виборчих комісій, включно з їхньою взаємодією з партіями, кандидатами й виборцями, повністю здійснюватимуть через інформаційну систему E-saylov.

"Ця система надає статистичну інформацію про виборців і виборчі дільниці, інформацію про кандидатів у депутати на всіх виборах, а також дає можливість ознайомитися з кандидатами та їхніми біографічними даними через інтерактивні карти. Це мінімізує бюрократію, зайві витрати часу й надмірний документообіг у виборчих процедурах", – зауважив заступник спікера. 

Ще одним нововведенням він назвав зміни в підрахунку голосів. Тепер для обрання депутата достатньо буде здобути відносну більшість голосів.

"Кандидата вважатимуть обраним, якщо він набере більше голосів, ніж інші кандидати в окрузі, що скасовує потребу проведення повторного голосування", – зазначив Саїдов.

Однією з важливих змін він вважає збільшення частки жінок серед кандидатів. За новими правилами, політичні партії мають висунути не менше ніж 40% жінок серед своїх кандидатів.

"Ми впевнені, що це сприятиме розширенню участі жінок у політичному житті країни", – додав представник парламенту.

Загалом на виборах оберуть 150 депутатів Законодавчої палати, а також депутатів місцевих рад.