Медведєв пригрозив, що вступ України у НАТО "прискорить початок третьої світової війни"

Медведєв відреагував на подання Україною заявки на вступ у НАТО
Фото: EPA

Вступ України в Альянс призведе до початку третьої світової війни. Про це 30 вересня в Telegram заявив заступник глави Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

30 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку на вступ у НАТО за прискореною процедурою. Рішення про вступ України у НАТО ухвалюватимуть члени Альянсу консенсусним рішенням, заявив на брифінгу генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"Зеленський хоче прискорено вступити у НАТО. Чудова ідея. Просто благає Північноатлантичний альянс прискорити початок третьої світової війни, – написав Медведєв. – Столтенберг: "Якщо Україна припинить воювати, то зникне, як держава". Який цинічний хлопчик – адже якщо не припинить, то зникне значна частина українців".

Про втрати росіян у війні проти України Медведєв не згадав.

Зеленський зробив заяву про подання заявки України на вступ у НАТО того самого дня, коли президент РФ Володимир Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі у 2014 році Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від позаблоковості. Протягом останніх років Україна прагнула членства у НАТО, курс на вступ в Альянс зафіксовано у її Конституції.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україні надали статус партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України у НАТО. Проте плану дій щодо членства Україні не надали.

За підсумками саміту НАТО в Мадриді (Іспанія), який проводили з 28-го до 30 червня 2022 року, лідери Альянсу затвердили нову стратегічну концепцію, в якій ідеться про те, що Росія становить "найсерйознішу і пряму загрозу" безпеці НАТО, а "сильна, незалежна Україна є життєво необхідною для стабільності євроатлантичного простору".

Наприкінці серпня віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Україна більше не потребує надання плану дій щодо членства у НАТО і розраховує на повноправне членство в Альянсі.