Мер Москви заявив про стрімке погіршення ситуації з COVID-19. Тих, хто відмовиться від вакцинації, можуть позбавити зарплати

Обов'язкова вакцинація торкнеться працівників сфери послуг і держслужбовців
Фото: ЕРА
У Москві стрімко погіршується ситуація з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, заявив мер міста Сергій Собянін 17 червня.

Про це повідомило видання "Коммерсантъ".

Газета дійшла висновку, що динаміка поширення інфекції стала несподіванкою для влади – за словами Собяніна, 60% москвичів або зробили щеплення, або перехворіли на COVID-19.

"За попередніми даними, кількість хворих [станом на ранок 18 червня] буде більше ніж 9 тис. Це означає зростання втричі", – розповів Собянін.

Він додав, що в попередні сплески такої динаміки не фіксували.

Головна державна санітарна лікарка Москви Олена Андрєєва 15 червня видала постанову, якою ввела обов'язкову вакцинацію працівників сфери послуг і чиновників.

Згідно з документом, щеплення мають зробити щонайменше 60% працівників компаній і підприємств зі списку в постанові (ідеться, зокрема, про сферу торгівлі, громадського харчування, салони краси, спортзали, сферу освіти, працівників громадського транспорту, таксистів, педагогів, держслужбовців). Винятком стануть особи, у яких є протипоказання.

Віцемерка Москви Анастасія Ракова сказала, що обов'язкову вакцинацію проведуть понад 2 млн осіб. "Працівників категорій, визначених постановою, у Москві 3,5–4 мільйони. Вакцинації підлягає 60%, тобто трохи більше ніж 2 млн людей, і частину з них уже, напевно, вакциновано", – цитує її "Русская служба ВВС".

Уповноважений у сфері ресторанного бізнесу в столиці Сергій Миронов повідомив ТАСС, що тих співробітників підприємств, які відмовляться від вакцинації, можуть усувати від роботи й позбавляти зарплати. Це дозволяє чинне законодавство РФ, пояснив він.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Згідно з урядовими даними, від початку пандемії у РФ підтвердили 5 264 047 випадків інфікування, 4 839 705 осіб одужали, 127 992 пацієнти померли.

12 червня Собянін через різке зростання захворюваності в місті оголосив неробочі дні з 15-го до 19 червня зі збереженням заробітної плати для працівників.