Меркель і Путін обговорили ситуацію в Білорусі

Меркель зателефонувала Путіну
Фото: ЕРА

Влада Білорусі має утриматися від застосування насильства проти мирних демонстрантів, негайно звільнити політичних в'язнів і розпочати національний діалог з опозицією та суспільством, заявила канцлерка ФРН Ангела Меркель у розмові із президентом РФ Володимиром Путіним.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель у телефонному режимі обговорила з російським президентом Володимиром Путіним ситуацію в Білорусі. Про це повідомляє пресслужба уряду ФРН.

"Канцлерка підкреслила, що білоруський уряд має утриматися від застосування насильства проти мирних демонстрантів, негайно звільнити політичних в'язнів і розпочати національний діалог з опозицією та суспільством для подолання кризи", – ідеться в повідомленні.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі проводили дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За інформацією міністерства внутрішніх справ Білорусі, станом на 17 серпня у слідчих ізоляторах Білорусі залишалося 122 затриманих на акціях протесту.

16 серпня в Білорусі відбувся найбільший в історії мітинг – на опозиційну акцію протесту в Мінську, за оцінками білоруських журналістів, вийшло понад 200 тис. осіб.

Тихановська, яка після виборів поїхала в Литву, сказала, що готова стати національним лідером і незабаром провести нові президентські вибори.

Лукашенко не згоден на умови опозиції, він заявив, що поки його не вб'ють, інших виборів у країні не буде.