Боровой вважає, що Меркель могла натякнути Путіну на розмову щодо Донбасу з позиції сили

Боровой: Меркель, натхненна діями Трампа в Сирії, могла спробувати поговорити з Путіним по-новому
Фото: ЕРА

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, натхненна "радикальними діями Трампа в Сирії", могла спробувати поговорити з російським президентом Володимиром Путіним по-новому – з позиції сили, припускає російський опозиціонер Костянтин Боровой.

Не виключено, що на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним 2 травня канцлер Німеччини Ангела Меркель натякнула, що Європейський союз у питанні війни на Донбасі може почати діяти з позиції сили. Таку думку в коментарі "Обозревателю" висловив російський опозиціонер і політичний експерт Костянтин Боровой.

"Зрозуміло, що дії Меркель пов'язані з виборами, їй потрібна ініціатива – серйозна, сильна, яка допоможе їй на виборах. Але з іншого боку, перед візитом багато німецьких експертів писало, що Меркель везе ультиматум до Москви. Мені здається, що це не ультиматум повною мірою: мовляв, завтра виводьте війська з Криму, післязавтра – зі сходу України тощо. Це, імовірніше, заклик починати діяти, переходити від демагогії, від порожніх заяв до якихось дій", – зазначив Боровой.

На його думку, у Путіна, ймовірно, позиція стара, що видно з його заяв.

"Заклик дотримуватися Мінських домовленостей – це фактично той же план: упихнути Донбас до складу України в тому вигляді, як є, – разом із сепаратистами, а насправді бандитами. Упихнути, не даючи змоги Україні впливати й керувати ситуацією, зберігши всі інструменти впливу. Що, звичайно, неможливо", – переконаний опозиціонер.

Боровой припустив, що Меркель, натхненна "радикальними діями Трампа в Сирії", могла спробувати поговорити з Путіним по-новому – з позиції сили.

На запитання про те, якими могли б бути дії Європейського союзу з позиції сили в контексті Донбасу, Боровой відповів: "Дії дуже прості: озброєння України. Дати змогу Україні захищати себе, зняти будь-які обмеження політичного характеру і військового характеру в діях Порошенка (президента України Петра Порошенка. – "ГОРДОН"), який, звичайно, пов'язаний дуже серйозними зобов'язаннями щодо Європейського союзу".

2 травня Меркель зустрічалася з Путіним у Сочі. На спільній прес-конференції з Путіним вона зазначила, що виконання Мінських угод є обов'язковою умовою для зняття санкцій із Росії.

Путін зі свого боку підкреслив, що нічого альтернативного нормандскому формату і Мінським домовленостями придумати поки не вдалося.