Meta заблокувала російські пропагандистські ЗМІ, зокрема RT, на своїх платформах

Meta заборонила використовувати свої платформи російським пропагандистським ЗМІ, які входять до групи "Россия сегодня"
Фото: EPA

Американська компанія Meta оголосила про заборону діяльності медіагрупи "Россия сегодня" й низки російських державних ЗМІ, зокрема пропагандистського каналу RT (раніше – Russia Today), на своїх платформах. Про це з посиланням на передану їм заяву Meta 17 вересня повідомили західні ЗМІ, зокрема Reuters і The Hill.

На новинній платформі Meta цієї заяви немає.

У заяві йдеться, що вказані медіа використовували обманні методи для проведення таємних інформаційних операцій в інтернеті.

Reuters зазначило, що цей крок означає різке посилення заходів із боку Meta, якій належить найбільша у світі соцмережа, Facebook, а також соцмережі Instagram, Threads і месенджер WhatsApp. Якщо раніше обмеження стосувалися лише блокування реклами і зниження охоплення постів російських державних ЗМІ, то тепер їх вирішили повністю заблокувати.

"Після ретельного розгляду ми розширили наші поточні заходи впливу на російські державні ЗМІ. "Россия сегодня", RT й інші пов'язані з ними організації тепер заблоковані в наших застосунках по всьому світу за іноземне втручання", – ідеться у письмовій заяві компанії.

Заборона набуде чинності найближчими днями.

У країні-агресорі Росії дії Meta назвали "відвертою дискредитацією". "Meta цими діями дискредитує себе. І, звісно, такі вибіркові дії щодо російських ЗМІ є неприпустимими. Ми надзвичайно негативно до цього ставимося. І це, звісно, ускладнює перспективи нормалізації наших відносин із Meta", – заявив на брифінгу, фрагмент якого опублікував пропагандистський Telegram-канал "Смотри", спікер Кремля Дмитро Пєсков.

До заборони тільки у RT було більше ніж 7,2 млн підписників у Facebook і понад 1 млн – в Instagram.

Контекст:

"Россия сегодня" – російська медіагрупа, куди входить низка пропагандистських ЗМІ, зокрема "РИА Новости", Sputnik, "ИноСМИ", "Украина.ру". Формально RT не входить до цієї медіагрупи, але головною редакторкою і групи "Россия сегодня", і каналу RT є пропагандистка Маргарита Симоньян.

Meta вирішила заблокувати на своїх платформах сторінки російських пропагандистських ЗМІ за кілька днів після того, як влада США звинуватила "Россию сегодня" та RT у співпраці з російськими спецслужбами. "Ці медіакомпанії, які підтримує Кремль, не тільки відіграють приховану роль у підриві демократії у США, а й у втручанні в суверенні справи країн по всьому світу", – наголосив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Проти "России сегодня", RT та їхніх топменеджерів у США введено санкції.

У низці країн роботу цих ЗМІ вже давно заблоковано. Зокрема, в Україні мовлення RT заборонено із 2014 року через поширення пропаганди війни. 2018 року, а потім 2022 року, після початку повномасштабної війни, в Україні було заборонено доступ до багатьох державних російських сайтів і сайтів прокремлівських ЗМІ.