Метеорний потік Персеїди сягне піку 14 серпня

Пік метеоритного дощу буде за кілька днів
Фото: EPA (архів)

У ніч із 12-го на 13 серпня очікують пік найвідомішого метеорного потоку Персеїди. Про це пише американське космічне агентство NASA.

Метеорний потік Персеїди часто вважають найкращим метеорним потоком року через його високу швидкість і теплі ночі, зручні для спостереження. Його краще видно з Північної півкулі. На відміну від минулого року, коли потік збігся з повним місяцем, цього року Місяць буде спадним серпом, що дасть змогу побачити навіть деякі зі слабкіших метеорів, ідеться в повідомленні.

У NASA зазначають, що мережа агентства All Sky Fireball Network уже виявляє перші метеори метеорного потоку Персеїди цього року.

Контекст:

Метеоритний дощ дістав назву від місця свого походження. Метеори утворюються, коли Земля проходить через найзапиленіші уламки залишків комети Свіфта – Туттля. Вони утворюються з точки в сузір'ї Персея, і кожен метеор має однакову орбіту.

Персеїди – єдиний метеорний потік, який затримав запуск космічного човна, нагадали у NASA. 1993 року запуск STS-51 було відкладено через побоювання щодо прогнозованої надзвичайно сильної активності метеорного потоку Персеїд, яка збільшила ймовірність того, що космічний корабель на навколоземній орбіті може пошкодити уламок осколків.