Мін'юст США назвав розслідування штурму Капітолія одним із найскладніших за всю історію

Під час розслідування штурму Капітолія мін'юст США одержав більше ніж 900 ордерів на обшук
Фото: ЕРА
Міністерство юстиції США висунуло понад 300 обвинувачень у штурмі Капітолія.

Міністерство юстиції США назвало розслідування штурму Капітолія прибічниками тодішнього президента США Дональда Трампа "імовірно, найскладнішим" в історії відомства. Таку оцінку висловили в судовому поданні міністерства у справі про штурм.

Уряд попросив у суду додатковий час на розслідування.

У документі зазначили, що вже висунули обвинувачення 300 особам, ще понад 100 збираються висунути.

"Розслідування та кримінальне переслідування нападу на Капітолій, імовірно, буде одним із найбільших в історії США за кількістю підсудних і за обсягом та характером доказів", – підкреслили в поданні.

До справи про штурм долучено понад 15 тис. годин відео, під час розслідування правоохоронці одержали понад 900 ордерів на обшук майже в усіх штатах.

6 січня на мітингу перед Білим домом тодішній президент США Дональд Трамп заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Капітолія, де мали оголосити переможцем виборів президента США Джо Байдена. Протестувальники вирушили до Капітолія і взяли його штурмом. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них офіцер поліції. Більше ніж 200 учасникам штурму висунули обвинувачення, зазначало агентство Reuters.

Заворушення в Капітолії стали причиною оголошення Трампу імпічменту Палатою представників. Автори резолюції висунули йому одне обвинувачення – в підбурюванні до масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посту президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, "наразив на серйозну небезпеку урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи і перешкоджав мирному переданню влади".

13 лютого за імпічмент Трампа проголосувало 57 членів Сенату за необхідних 67, його виправдали.