Мін'юст США подав до суду на Google через монополію на ринку пошукових систем

На Google припадає майже 90% усіх пошукових запитів, стверджують у мін'юсті США
Фото: ЕРА

Міністерство юстиції США звинувачує Google в укладенні угод із виробниками мобільних телефонів, операторами зв'язку та інтернет-браузерами щодо встановлення Google як пошукової системи за замовчуванням.

Міністерство юстиції США разом із генеральними прокурорами 11 штатів подали позов до Google в Апеляційний суд США в окрузі Колумбія за порушення антимонопольного законодавства. Про це вказано в релізі американського мін'юсту від 20 жовтня.

Google укладає угоди з виробниками мобільних телефонів, операторами зв'язку та інтернет-браузерами щодо встановлення Google як пошукової системи за замовчуванням, ідеться в повідомленні.

"Як одна з найбагатших компаній на планеті з ринковою вартістю $1 трлн, Google є монополістом в інтернеті для мільярдів користувачів і незліченних рекламодавців по всьому світу", – указано в повідомленні.

Мін'юст США навів як приклад укладення довгострокових угод із компанією Apple. Ці домовленості дали змогу встановити за замовчуванням пошуковик Google у браузері Apple Safari та інших пошукових інструментах Apple.

У скарзі наголошено, що така практика Google згубно впливає не тільки на ринок, а й на споживачів.

"Google позбавив будь-якого конкурента змоги набути поширення, усунувши конкуренцію за більшістю пошукових запитів у Сполучених Штатах", – розповіли в міністерстві США.

Міністерство юстиції стверджує, що на Google припадало майже 90% усіх пошукових запитів у Сполучених Штатах.

Старший віцепрезидент Google із міжнародних відносин Кент Вокер у блозі компанії 20 жовтня виклав спростування обвинувачення.

"Позов міністерства юстиції – хибний. Люди використовують Google, тому що вони хочуть, а не тому, що вони змушені або не можуть знайти альтернативи. Цей позов не допоможе споживачам. Навпаки, це штучно підтримає пошукові альтернативи нижчої якості, підвищить ціни на телефони й утруднить доступ людей до пошукових сервісів, якими вони хочуть користуватися", – написав він.

Apple, за словами Вокера, пропонує пошуковик Google у браузері Safari, оскільки в компанії вважають його "найкращим".

Це вже не перші судові розгляди за участю американської компанії цьогоріч. 2 червня проти Google подали позов з обвинуваченнями в незаконному вторгненні у приватне життя мільйонів користувачів через відстеження дій у випадках, коли вікна відкривалися в режимі інкогніто. Позивачі вимагали від Google через суд компенсації збитку в розмірі від $5 тис. для кожного користувача, який із 1 червня 2016 року користувався режимом інкогніто.

Колишні співробітники Google Джеймс Деймор і Девід Гудман подавали в суд на корпорацію, звинувативши її в дискримінації білих чоловіків.

Пошуковик Google належить компанії Alphabet Inc., її штаб-квартира розташована в місті Маунтін-В'ю (штат Каліфорнія).