Мінфін США запровадить нові санкції проти РФ протягом найближчих 30 днів – Bloomberg

Мнучин говорив, що нові санкції містяться в засекреченій частині "кремлівської доповіді"
Фото: EPA

Кореспондент Bloomberg Салеха Мохсін повідомила, що міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив про конкретні терміни введення нових обмежувальних заходів проти РФ, виступаючи в Каліфорнійському університеті.

США найближчим часом запровадять нові санкції щодо Росії. Про це 27 лютого під час виступу в Каліфорнійському університеті заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин, повідомила у Twitter кореспондент Bloomberg Салеха Мохсін.

"Ви можете розраховувати, що санкції настануть протягом наступних 30 днів. Ми застосовуємо всі наявні санкції і вводимо нові", – процитувала журналістка слова посадовця.

23 лютого на брифінгу у Вашингтоні Мнучин не назвав конкретних термінів уведення нових обмежувальних заходів проти Кремля, але обіцяв, що рішення ухвалять за кілька тижнів.

2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" про введення обмежувальних заходів проти Ірану, Росії та Північної Кореї.

Документ скоротив максимальний термін кредитування російських банків, що перебувають під санкціями, до 14 днів, а для компаній нафтогазового сектору – до 30 днів. Президенту США дозволили застосовувати санкції до осіб, які мають намір вкласти в будівництво російських експортних трубопроводів понад $5 млн на рік або $1 млн одноразово. Закон зобов'язав президента США заздалегідь погоджувати з Конгресом будь-які пом'якшення або скасування санкцій. Главу Білого дому позбавили права знімати обмежувальні заходи особистим указом.

Згідно з ініціативою, міністерство фінансів США у співпраці з Державним департаментом 29 січня 2018 року надало Конгресу "кремлівську доповідь" – список зі 114 високопосадовців і 96 олігархів, наближених до "російського режиму". У ньому згадано помічників і радників президента РФ Володимира Путіна, усіх членів уряду РФ, зокрема прем'єра Дмитра Медведєва, мерів Москви і Санкт-Петербурга. До списку також потрапили бізнесмени зі статком понад $1 млрд. Вони посідають перші 96 місць у торішньому рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії, підготовленому російською версією видання Forbes.

Мнучин повідомив, що у другій, засекреченій, частині доповіді йдеться про можливе введення нових санкцій проти РФ.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не відповідатиме на підготовлені ініціативи.

Експерт Atlantic Council Андерс Аслунд, який брав участь у роботі над документами, розповів, що список росіян у "кремлівській доповіді" підмінили в останній момент. За словами екс-посла США у РФ Майкла Макфола, Трамп несерйозно поставився до формування матеріалу, і в Конгресі доповіддю незадоволені.

У Демократичній партії США вважають, що Білий дім проігнорував законодавчу норму і не ввів нових обмежувальних заходів проти Росії.