Мінфін США заборонив Росії виплати за держборг із заморожених в американських банках рахунків

США ввели заборону незадовго до дати, коли надійшли терміни виплати основного боргу Росії
Фото: depositphotos.com

Міністерство фінансів США вирішило заблокувати виплати за держборгом Росії з російських рахунків в американських банках, заморожених у межах санкцій. Про це 5 квітня повідомило агентство Reuters.

Відповідно до санкцій, введених після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, було заморожено валютні резерви російського Центрального банку у фінансових установах США.

Але міністерство фінансів США дозволяло російському уряду використовувати ці кошти для виплати за суверенними боргами, номінованими у доларах.

За словами представника мінфіну США, 4 квітня, коли підійшли терміни виплати основного боргу, включно з основним платежем у розмірі $552,4 млн за облігацією зі наближенням терміну погашення, уряд США вирішив перекрити доступ Москви до заморожених коштів.

У понеділок також мали сплатити купонну виплату в розмірі $84 млн за суверенними доларовими облігаціями 2042 року. Тепер владі РФ потрібно ухвалити рішення, чи використовувати валютні резерви, до яких у них залишився доступ, для виплат за держборгом, витратити їх на інші цілі чи оголосити дефолт, заявили в мінфіні США.

Контекст:

Після вторгнення в Україну Захід ввів кілька пакетів санкцій проти Росії. Вони, зокрема, стосуються великих російських банків, низки наближених до президента РФ Володимира Путіна чиновників, бізнесменів та їхніх дітей.

Після того як Росія відмовилася припинити агресію проти України, Європейський союз, США, Великобританія та Канада вирішили занести до санкційного списку президента РФ Володимира Путіна, а частину російських банків від'єднали від SWIFT. Крім того, США та ЄС ввели санкції проти Центробанку Росії, заморозивши його закордонні активи.

Також у зв'язку з вторгненням РФ в Україну країни Заходу стали масово відмовлятися від російських газу та нафти й шукати їм альтернативу.

За даними глобальної бази даних із відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого на РФ було накладено понад 5,3 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – більше ніж 8 тис. Тепер Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.