Міністр фінансів Великобританії заявила, що не варто боятися Brexit без угоди

Скасування Brexit гірше, ніж Brexit без угоди, вважає міністр Трасс
Фото: ЕРА

Сполучене Королівство готове до наслідків виходу з Євросоюзу за схемою no deal, заявила глава британського мінфіну Елізабет Трасс.

Великобританія чудово підготовлена для виходу з Європейського союзу без угоди з Брюсселем. Про це в ефірі BBC Radio 4 1 квітня заявила міністр фінансів Сполученого Королівства Елізабет Трасс.

За її словами, немає причин побоюватися Brexit за схемою no deal – без укладання формального договору з ЄС. Набагато гірше, якщо Brexit узагалі не відбудеться, вважає міністр.

За словами Трасс, у кабінеті міністрів "рішуче налаштовані" на завершення процесу виходу країни з Євросоюзу.

Рішення про вихід із ЄС Британія ухвалила під час референдуму в червні 2016 року. Тоді 51,9% британців проголосували за вихід зі спільноти.

У листопаді 2018 року Євросоюз і Великобританія узгодили на рівні переговірників 26-сторінкову декларацію про майбутні відносини. 25 листопада 2018 року на саміті Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit. Дату призначили на 29 березня 2019 року, але документа так і не ратифікували, оскільки в січні британський парламент не підтримав урядового проекту угоди щодо Brexit. У березні Палата громад повторно не схвалила проекту угоди.

13 березня Палата громад проголосувала проти виходу з Євросоюзу без угоди, відмовившись від схеми, коли обидві сторони вирішують спірні питання у міру їх виникнення.

20 березня прем'єр-міністр Тереза Мей надіслала в ЄС прохання про відтермінування Brexit до 30 червня. Брюссель погодився надати відстрочення тільки до 22 травня, якщо британський парламент підтримає угоду. В іншому разі нададуть відтермінування до 12 квітня.

Мей 27 березня на зборах консерваторів заявила, що готова піти з посади, якщо британський парламент із третього разу підтримає її угоду щодо виходу країни з Євросоюзу.

29 березня Палата громад Великобританії утретє проголосувала проти угоди щодо Brexit. Мей не відкинула, що кабінет міністрів зробить четверту спробу поставити угоду на голосування в парламенті.