Міністр оборони Сербії: Навіть якщо ми залишимося єдиною країною у світі, не членом НАТО, ми до нього не вступимо

У Сербії вшанували річницю "агресії НАТО"

Фото: ЕРА

Міністр оборони Сербії Александр Вулін заявив, що його країна вирішила дотримуватися військового нейтралітету.

Міністр оборони Сербії Александр Вулін вважає, що Союзна Республіка Югославія (СРЮ) 1999 року нічим не спровокувала військової операції НАТО. Про це він заявив на конференції "Мир і прогрес замість війн і бідності" в річницю початку операції НАТО на території нинішньої Сербії, повідомив 24 березня сербський телеканал РТС.

"Із 2000-го до 2012 року сербському народу було заборонено говорити і згадувати агресію НАТО. Перша людина, яка насмілилася вийти і сказати, що це була агресія НАТО, а не дії НАТО чи операції НАТО, був на той момент прем'єр-міністр Александр Вучич", – заявив Вулін.

Міністр наголосив, що Сербія буде дотримуватися нейтралітету, навіть якщо навколишні країни вступлять до НАТО.

"Сербія вирішила бути нейтральною у військовому плані. Навіть якщо ми залишимося єдиною країною у світі, не членом НАТО, ми до нього не вступимо. Поки Вучич є президентом сербської держави, поки він очолює державу, ми не будемо членом НАТО... Сербія вирішила бути вільною, Сербія вирішила бути нейтральною", – зазначив міністр.

Бомбардування Югославії сили НАТО розпочали 24 березня і закінчили 10 червня 1999 року. Причиною втручання військ НАТО називали етнічні чистки в регіоні під час війни в Косові. Міжнародний трибунал назвав військовими злочинцями 45 сербів, 12 хорватів і п’ятьох боснійців.

Югославська влада стверджувала, що за час бомбардувань НАТО загинуло понад 1700 цивільних осіб.