Міноборони Білорусі звинуватило Україну в "підігріванні деструктивних сил"

У Білорусі після президентських виборів тривають масштабні акції протесту
Фото: ЕРА

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін вважає, що країну вдалося врятувати від "беззаконня і свавілля".

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін звинуватив Україну в "підігріванні деструктивних сил" на білоруській території. Про це 4 вересня повідомляє пресслужба оборонного відомства Білорусі.

За словами Хреніна, різні "деструктивні сили", які підігріває керівництво таких держав, як Польща, Литва, Чехія і Україна, вдавалися до спроб неконституційної зміни влади в Білорусі.

Він подякував Росії та Китаю за надану допомогу, а також висловив думку, що Білорусь "вдалося врятувати від беззаконня і свавілля".

"Зараз певні сили на Заході, зазнавши невдачі у спробі організації "кольорової революції", переходять уже фактично до форм і методів ведення гібридної війни проти білоруської держави, застосовуючи водночас безпрецедентні заходи дипломатичного та політико-економічного тиску. Сьогодні триває жорстка боротьба за завоювання інформаційної переваги", – вважає Хренін.

Із 9 серпня в Білорусі тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента, які проводили з 4-го до 9 серпня, сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи свідчили про протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано понад 7 тис. демонстрантів (багатьох із них уже відпустили), сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель від імені Євросоюзу 11 серпня заявляв, що вибори в Білорусі "не були ні вільними, ні справедливими", а влада застосувала "непропорційне й неприйнятне насильство" до протестувальників.