Міноборони Данії анонсувало найбільший від початку російської агресії пакет допомоги для України

Від початку повномасштабної війни Данія виділила Україні військову допомогу на €1,5 млрд, зазначили у МЗС Данії 1 вересня
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Міноборони Данії анонсувало передання Україні 12-го, найбільшого від початку російської агресії, пакету допомоги для оборонних потреб. Про це йдеться на сайті оборонного відомства Данії 12 вересня.

"Новий пакет пожертв Україні у розмірі 5,8 млрд данських крон (приблизно €777,5 млн за курсом центробанку Данії) забезпечить військову оборону України танками, бойовими машинами піхоти, танковими боєприпасами та зенітними гарматами", – ідеться в повідомленні.

Цей пакет допомоги передадуть кількома траншами: найбільший – 2023 року – 4,3 млрд данських крон (орієнтовно €576,4 млн), 1,4 млрд данських крон (майже €187,7 млн) – 2024 року та 52 млн данських крон (€6,97 млн) – 2025 року.

"Для подальшого захисту України від незаконного вторгнення [країни-агресора] Росії вкрай важливо, щоб такі країни, як Данія, і далі надавали Україні військову та економічну підтримку. Зараз ми здійснюємо це, роблячи найбільший на сьогодні фінансовий внесок Данії під егідою групи країн, які регулярно зустрічаються на базі у Рамштайні під американським керівництвом", – зазначив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

Новий пакет військової допомоги Данії із прем'єр-міністеркою країни Метте Фредеріксен 6 вересня у Києві обговорював президент України Володимир Зеленський.

12 вересня в X (колишній Twitter) Зеленський висловив подяку Данії за "найбільший пакет військової допомоги".

"Метте, дякую за вчасну й потужну підтримку. Разом ми відновлюємо мир у Європі", – написав глава Української держави.

Контекст:

За даними МЗС Данії станом на 1 вересня, від початку повномасштабної війни Данія виділила Україні військову допомогу на €1,5 млрд і ще приблизно €336 млн у вигляді гуманітарної та іншої допомоги.