В Україну доправили перші 10 танків Leopard 1 від трьох країн, ще більше – у дорозі – збройні сили Данії

Данія, Німеччина й Нідерланди розпочали постачання Україні Leopard 1 у межах спільної програми
Фото: EPA

Данія, Нідерланди й Німеччина передали Україні перші 10 танків Leopard 1A5 у межах програми, заснованої трьома цими країнами. Про це 8 вересня повідомила прес-служба збройних сил Данії.

"10 танків Leopard 1 уже на території України, ще більше – у дорозі. Вони можуть стати частиною наступу, який українці ще тільки починають. Роботу, яку ведуть з весни, не припиняють. Навчання відбувається у Німеччині, де данські танкові інструктори спільно з німецькою обороною готують екіпажі й передають танки Україні", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що у другій партії, яку відправили із заводу, також 10 танків.

Танки передали ЗСУ в межах спільної програми Данії, Нідерландів і Німеччини, про яку оголосили в лютому 2023 року. Передавання передбачає як відновлення танків, котрі простояли кілька років, так і навчання українських танкістів.

"Це дуже важливе завдання. Данія відрядила до Німеччини кілька наших найкращих танкових інструкторів, щоб навчити українців максимальному використанню цієї системи озброєння. І я не сумніваюся, що це допоможе їм виграти оборонну битву, яку вони ведуть зараз", – заявив головнокомандувач ЗС Данії Арпе Нільсен.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita, опублікованому 3 липня, заявляв, що найближчими тижнями Данія й Німеччина спільно передадуть Україні "десятки танків". Пресслужба міноборони Данії уточнює, що разом із ФРН країна зобов'язалася передати Україні "майже 100 танків".

Контекст:

За інформацією міністра оборони США Ллойда Остіна, загалом дев'ять країн передадуть Україні понад 150 танків Leopard різних модифікацій. Частина з них уже прибула в Україну. У попередньому постачанні з Німеччини, про яке оголосили публічно 30 серпня, було 10 танків Leopard 1.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю The Washington Post, опублікованому 30 червня, заявляв, що російським окупантам вдалося знищити деякі танки Leopard німецького виробництва, які Україні надали західні союзники.