ЗМІ з'ясували, хто викупив для України "золоті" танки Leopard 1. ЗСУ одержать лише 30 із 50 машин

Україна після ремонту й модернізації отримає від німецького Rheinmetall приблизно 30 танків Leopard 1, стверджують ЗМІ
Фото: EPA

50 танків Leopard 1 у Бельгії викупив німецький військово-промисловий концерн Rheinmetall, пише 8 серпня з посиланням на свої джерела видання Handelsblatt.

Видання повідомляє, що Rheinmetall придбав танки Leopard 1 у Бельгії, щоб переоснастити їх і передати приблизно 30 із них Україні.

Rheinmetall спочатку хотів купити танки Leopard 1 у швейцарської збройової компанії Ruag, щоб зробити їх доступними для України. Однак Швейцарія не видала експортної ліцензії відповідно до свого закону про нейтралітет, і Rheinmetall довелося шукати альтернативні джерела постачання.

Раніше бельгійське видання Business AM повідомило, що невідома країна викупила для доправлення в Україну 50 танків Leopard 1, які знято з озброєння армії Бельгії. За даними ЗМІ, ідеться про танки, які раніше були на озброєнні бельгійської армії, а кілька років тому їх повністю вивели з експлуатації. 50 таких танків стояли на складі компанії OIP Land Systems у місті Турне.

Український портал Defence Express, який спеціалізується на військовій тематиці й технологіях, назвав ці танки "золотими" через їхню вартість. Уряд Бельгії продав ці Leopard 1 компанії OIP Land Systems у 2014 році по $10–15 тис., розповідала міністерка оборони країни Людивін Дедондер у лютому 2023 року, пише Reuters. За її словами, коли влада Бельгії хотіла викупити їх назад для надання Україні, бельгійські зброярі назвали "необґрунтовану" ціну – €500 тис. за один танк, хоча танки не були придатні до експлуатації. На той момент уряд іще розглядав ідею викупу танків, казала Дедондер.

Контекст:

За інформацією міністра оборони США Ллойда Остіна, загалом дев'ять країн передадуть Україні понад 150 танків Leopard різних модифікацій. Частина з них уже прибула в Україну.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю The Washington Post, яке опублікували 30 червня, заявляв, що російським окупантам вдалося знищити деякі танки Leopard німецького виробництва, які Україна одержала від західних союзників.