Міноборони РФ повідомило про загибель російських миротворців у Нагірному Карабасі

Росіяни потрапили під обстріл у Нагірному Карабасі
Фото: EPA

У Нагірному Карабасі 20 вересня під обстріл потрапив автомобіль із російськими військовими, вони загинули. Про це повідомило міністерство оборони країни-агресора РФ у Telegram.

Інцидент стався під час повернення зі спостережного поста російського миротворчого контингенту поблизу населеного пункту Чанкатах (вірменська назва Джанятаг), ідеться в повідомленні.

Обстріл вели зі стрілецької зброї. Хто його вів, невідомо. Скільки в машині було військових, у міноборони РФ не уточнили.

"Для з'ясування всіх обставин події на місці працюють російські й азербайджанські представники слідчих органів", – вказано в повідомленні.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. Нагірний Карабах на міжнародному рівні визнали частиною Азербайджану.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший за останні роки воєнний конфлікт, який тривав півтора місяця. Сторони використовували танки, важку артилерію й авіацію. Під час конфлікту, як зазначило Radio Free Europe / Radio Liberty, загинуло приблизно 7 тис. осіб.

У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану й Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розміщено 1960 російських миротворців. Азербайджану дали право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян говорив, що це рішення було для нього дуже складним, але безальтернативним. Президент Азербайджану Ільхам Алієв стверджував, що Пашиняна "змусили" підписати документ, "максимально вигідний" для Баку.

У вересні 2022 року ситуація в регіоні знову загострилася. Сторони звинуватили одна одну у здійсненні обстрілів. Під час сутичок загинуло приблизно 300 людей. Секретар Ради безпеки Вірменії Вірмен Григорян заявив 15 вересня, що завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягти угоди між Вірменією й Азербайджаном про припинення вогню

19 вересня 2023 року міноборони Азербайджану оголосило про проведення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабасі з метою "відновлення конституційного ладу". МЗС Азербайджану заявило, що єдиним способом для досягнення миру і стабільності в регіоні є виведення військ Вірменії з регіону та розпуск місцевої "влади".

"Влада" невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки 20 вересня оголосила про рішення припинити вогонь. Згідно з домовленістю, з Карабаху буде виведено підрозділи армії Вірменії, які залишалися. Окрім того, досягнуто угоди про "повне роззброєння збройних формувань "армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки й озброєнь із території Нагірного Карабаху.