Міноборони Румунії повідомило про нове порушення кордону, цього разу об'єкт залетів на 19 км

У Румунії піднімали в повітря два типи винищувачів
Фото: EPA

19 жовтня в повітряний простір Румунії залетіла "невелика повітряна ціль". Про це проінформувало у Facebook міністерство оборони країни.

"Приблизно о 2.30 радіолокаційна система спостереження румунської армії виявила невелику повітряну ціль біля узбережжя Чорного моря, приблизно за 45 км на схід від міста Сфинту-Георге. [...] Для моніторингу ситуації послідовно підняли в повітря два літаки F-18 ВПС Іспанії з 57-ї авіабази "Міхаїл Когелнічану" і два літаки F-16 ВПС Румунії з 86-ї авіабази "Борча", – ідеться в повідомленні.

Румунські військові зазначили, що об'єкт покинув територію країни приблизно о 4.00 біля півострова Гура-Портіцей.

"Радіолокатори повітряного спостереження постійно стежили за маршрутом цілі, [...] максимальна глибина проникнення на території країни сягнула 19 км. Винищувальна авіація не вступала з нею у візуальний контакт", – розповіли в міноборони Румунії.

Відомство заявило, що розпочинає розслідування інциденту.

Попереднього разу повітряну ціль у Румунії фіксували 17 жовтня, за даними міноборони, вона залетіла вглиб країни на 14 км.

Контекст:

У Румунії дедалі частіше стали фіксувати уламки БПЛА, якими країна-агресор Росія атакує Україну, зокрема Одеську область.

24 вересня румунське міноборони повідомляло про знайдені уламки ударного дрона в селі Плауру, яке розташоване на річці Дунай, на протилежному від українського міста Ізмаїл боці. 8 вересня російський БПЛА виявили поблизу румунського населеного пункту Періправа.

Окрім Румунії, російські дрони й ракети також перетинають повітряний простір інших держав – членів НАТО (Польщі, Латвії), унаслідок чого країни закликали союзників негайно посилити ППО на східному фланзі Альянсу. Залітали дрони й у Молдову.