Місячна місія Artemis може не відбутися у 2024 році через брак фінансування

У межах місії Artemis очікували, що перше із 1972 року висадження космонавтів США на Місяць відбудеться у 2024 році
Фото: EPA
NASA перегляне свою програму з висадження людей на Місяць, щоб знайти найефективніший шлях її реалізації.

Висадження людей на Місяці в межах місії Artemis у 2024 році може не відбутися, оскільки Національному управлінню аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) бракує фінансування. Про це виконувач обов'язків глави NASA Стів Юрчик розповів 18 лютого в інтерв'ю Ars Technika.

Юрчик додав, що з огляду на брак фінансів NASA переглядає свою програму, щоб знайти найефективніший шлях її реалізації.

Як зазначає видання, два тижні тому прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила, що нова адміністрація підтримає місію з висадження астронавтів на Місяці та на Марсі. Однак вона не навела жодних подробиць про підтримку космічних програм, розпочатих ще за попереднього президента Дональда Трампа.

За словами Юрчика, головним чинником під час встановлення нового графіка місячної програми буде перегляд заявок на розроблення посадкових апаратів. Зараз NASA розглядає пропозиції від трьох компаній – Blue Origin, Dynetics і SpaceX. За результатами перегляду NASA вибере дві або навіть одну компанію, яка і займеться розробленням апарата.

Спочатку остаточного рішення про укладення контрактів очікували наприкінці лютого, але Юрчик сказав, що NASA потрібно більше часу на "великі і складні" закупівлі. Тепер рішення мають ухвалити в середині – наприкінці квітня.

У межах програми Artemis очікували, що перше із 1972 року висадження космонавтів США на Місяць відбудеться у 2024 році. У 2028-му аерокосмічне агентство збиралося облаштувати на супутнику Землі стаціонарну базу.

У програмі Artemis також братиме участь компанія Firefly, власником якої є українець. Компанія дістала від NASA замовлення на доправлення на Місяць обладнання для проведення наукових досліджень.