Компанія українця Firefly отримала замовлення NASA на доставлення вантажів на Місяць

Firefly Aerospace відправить на Місяць вантаж за допомогою свого посадкового модуля Blue Ghost
Фото: nasa.gov
Компанія Firefly Aerospace отримає від NASA $93,3 мільйона на доставлення пакета з 10 дослідницьких і технологічних зразків на Місяць 2023 року.

Американська компанія Firefly Aerospace, власником якої є український підприємець Максим Поляков, отримала замовлення від Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) на доставлення на Місяць обладнання для проведення наукових досліджень. Про це 4 лютого повідомила пресслужба NASA.

"NASA виділило Firefly Aerospace із Сідар-Парку, штат Техас, майже $93,3 мільйона на доставлення пакета з 10 дослідницьких і технологічних зразків на Місяць 2023 року", – ідеться в повідомленні.

У межах цієї місії компанія відправить на Місяць посадковий модуль Blue Ghost. Він має приземлитися в місячному басейні Mare Crisium і привезти із собою 94 кг корисного вантажу.

"Firefly Aerospace відповідатиме за комплексні послуги з доставлення, зокрема інтеграцію корисного навантаження, запуск із Землі, посадку на Місяць і виконання місій", – зазначили в Нацуправлінні.

Компанія Firefly Aerospace здобула таку можливість завдяки ініціативі агентства Commercial Lunar Payload Services (CLPS),  у межах якої NASA забезпечує послуги комерційних партнерів для швидкої висадки науково-технічних корисних вантажів на поверхню Місяця. Ця ініціатива є головною частиною космічної програми NASA Artemis.

Firefly Aerospace засновано 2014 року у США. 2017 року вона заявила про банкрутство і її викупив українець Максим Поляков. Вона розробляє легкі транспортники для доставлення вантажів на навколоземну орбіту. Її головний офіс розташований в американському штаті Техас, а науково-дослідний і дослідно-конструкторський центр підприємства є у Дніпрі.