Митрополита РПЦ Іларіона усунули від управління єпархією в Будапешті. Його звинуватив у сексуальних домаганнях колишній келійник

Синод РПЦ усунув митрополита Іларіона (Алфєєва) від управління Будапештсько-Угорською єпархією
Фото: EPA (архів)

Синод Російської православної церкви на засіданні 25 липня усунув митрополита Будапештського й Угорського Іларіона (Алфєєва) від управління Будапештсько-Угорською єпархією. Про це повідомляє сайт Московського патріархату.

Зазначають, що створять комісію "з вивчення стану справ у Будапештсько-Угорській єпархії". Іларіона усунули від управління на час роботи цієї комісії.

Окрім того, синод РПЦ звільнив Іларіона з посад голови синодальної біблійно-богословської комісії й голови комісії міжсоборної присутності з богослов'я і богословської освіти.

У повідомленні не зазначають, із чим саме пов'язане створення комісії, усунення митрополита Іларіона від управління єпархією і його зняття з інших посад.

Однак цьому рішенню передував скандал у Будапештсько-Угорській єпархії РПЦ, де митрополита звинуватили в сексуальних домаганнях.

Контекст:

5 липня "Новая газета Европа" опублікувала матеріал про Іларіона, в якому стверджували, що за два роки свого перебування в Будапешті митрополит дістав угорський паспорт і став власником дорогої нерухомості. Проте головним епізодом стали взаємини Іларіона та його колишнього келійника з російсько-японської родини 18-річного Георгія Сузукі. Він звинуватив Іларіона в сексуальних домаганнях. У розпорядженні журналістів "Новой газеты" є відеозаписи, на яких Іларіон у спідній білизні сидить на ліжку з майже оголеним юнаком. Водночас Сузукі запевняє, що до сексуального акту не дійшло.

Іларіон назвав звинувачення в сексуальних домаганнях безпідставними й обіцяв подати до суду за наклеп.