Міжнародний суд ООН оголошує проміжне рішення за позовом України проти Росії. Пряма трансляція

Суд проводить засідання
Фоп: ЕРА

Міжнародний суд ООН у Гаазі проводить публічне засідання за позовом України до Росії щодо порушення Москвою положень Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Із 6 до 9 березня в Гаазі пройшли попередні слухання за позовом України проти Росії, у якому вказують на порушення Москвою положень Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Позов було подано 16 січня.

Київ вимагає засудити акти тероризму в Харкові й на Донбасі, включно зі збитим рейсом MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розміру яких у позові не вказано. Також суду пропонують притягнути до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Другий блок претензій стосується порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму.

Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи як захід забезпечення позову заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, які погіршують ситуацію.

Російська сторона в Міжнародному суді ООН у Гаазі заявила, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю, яка залишилася на території Донецької та Луганської областей із часів СРСР, або ж її залишили там українські військові.