Моді планує обговорити в Києві перспективи закінчення російсько-української війни

Моді називає російсько-українську війну "українським конфліктом"
Фото: pmindia.gov.in

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді під час візиту до Києва має намір обговорити з президентом Володимиром Зеленським імовірність мирного завершення російсько-української війни. Заяву про це опублікували на сайті прем'єр-міністра 21 серпня.

Зазначають, що політик відвідає Польщу – "головного економічного партнера у Центральній Європі" – і звідти вирушить до України на запрошення президента Зеленського.

Війну, розпочату країною-агресором Росією, Моді називає "українським конфліктом".

"Я з нетерпінням чекаю на можливість продовжити бесіди із Зеленським щодо зміцнення двосторонньої співпраці й поділитися поглядами на мирне врегулювання українського конфлікту, що триває", – ідеться в заяві.

Індійський прем'єр додав, що сподівається на "швидке відновлення миру й стабільності в регіоні".

"Я впевнений, що цей візит буде природним продовженням широких контактів із двома країнами й допоможе створити основу для міцніших і динамічніших відносин у майбутні роки", – зазначив Моді.

Контекст:

Індія від початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, однак індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, з якою зберігає тісні зв'язки із часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, що підтримує економіку країни-агресора.

На початку липня цього року Моді відвідав РФ уперше після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У день, коли Моді зустрічався з Путіним, російська армія масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, дитячу лікарню "Охматдит" у Києві.

Зеленський тоді зазначив у Х, що "це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день". Після цього МЗС Індії викликало посла України для пояснень, також країна відклала засідання спільної робочої групи з культури.

У серпні в МЗС Індії анонсували поїздку Моді до Києва, наголосивши, що це буде перший візит глави індійського уряду до України. Зеленський і Моді планують під час візиту підписати "низку документів", повідомили в Офісі президента України.