Моравецький заявив, що Польща, Словенія та Чехія підготували "план із 10 пунктів задля підтримки України"

Моравецький (на фото) зазначив, що Україна та її президент Зеленський мають рацію в тому, що очікують від Заходу більше дій для припинення війни з РФ
Фото: EPA
Окрім якнайшвидшого припинення платежів РФ за нафту, газ і вугілля, Польща разом зі Словенією та Чехією підготували план із 10 пунктів, щоб підтримати Україну та покласти край війні, яка почалася 24 лютого після вторгнення Росії.

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у статті, опублікованій 25 березня у Politico.

За його словами, після військового вторгнення в Україну Захід ввів проти РФ чотири пакети санкцій, але цих заходів "явно недосить", оскільки війна триває, "потрібно зробити набагато більше і швидко".

Моравецький зазначив, що Україна та її президент Володимир Зеленський мають рацію в тому, що очікують від Заходу більше дій.

Прем'єр Польщі назвав заходи щодо припинення війни в Україні, на його думку, країни Заходу мають:

  • від'єднати всі російські банки від міжнародної платіжної системи SWIFT, інакше економіка РФ адаптується до нових умов протягом кількох тижнів;
  • ввести єдину політику надання притулку для російських солдатів, які відмовляються служити злочинному режиму у Москві;
  • повністю зупинити російську пропаганду в Європі – свобода слова не означає право брехати;
  • заблокувати російські кораблі у європейських портах;
  • ввести таку саму блокаду автомобільного транспорту в Росію та з Росії;
  • ввести санкції не лише щодо російських олігархів, а й стосовно всього їхнього бізнес-середовища;
  • зупинити видання віз усім громадянам Росії, які бажають в'їхати до ЄС – російський народ має зрозуміти, що він отримує наслідки через цю війну;
  • ввести санкції проти всіх членів путінської партії "Единая Россия", їхня співучасть беззаперечна;
  • ввести повну заборону на експорт у Росію технологій, які можуть використати з військовою метою;
  • виключити Росію з усіх міжнародних організацій – не можна сидіти за одним столом зі злочинцями.

Якщо це не зупинить війну, вважає Моравецький, треба йти далі – "захищати народ України нашими власними щитами" у вигляді миротворчої місії.

Якщо Захід хоче відновити мир, президент РФ Володимир Путін має знати, де "червона лінія", яку він не може переступити, наголосив глава уряду Польщі.

Потрібно усвідомлювати загрозу, що у Росії є ядерний арсенал, але вона не має стримувати, інакше Путін піде далі, резюмував Моравецький.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Посол України у Варшаві Андрій Дещиця повідомляв 21 березня, що є побоювання, що Росія може напасти на Польщу. За його словами, польський уряд готується до цього. Дещиця зазначив, що влада Польщі займається зміцненням своїх збройних сил, водночас у Варшаві розуміють, що зараз краще допомогти Україні, тим самим не допустивши наближення російських військ до польських кордонів.

Екскомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Веслі Кларк припустив в ефірі CNN 24 березня, що Путін може завдати руйнівного удару тактичною ядерною зброєю по Польщі. Він попередив, що Путін справді хоче стримати залучення Альянсу в Україні, а такий удар є частиною російського військового мислення.