МЗС Білорусі пообіцяло оприлюднити докази іноземного впливу на протести

У МВС Білорусі заявили про 3 тис. затриманих під час протестів у ніч на 10 серпня
Фото: ЕРА

Міністерство закордонних справ Білорусі закликало європейських колег не робити поспішних висновків, а оцінювати протести об'єктивно та без емоцій.

Міністерство закордонних справ Білорусі пообіцяло надати дипломатам країн Європейського союзу докази зарубіжного впливу на протести в містах країни, які почалися після виборів президента. Таку заяву МЗС Білорусі опублікувало 11 серпня.

Дипломати Білорусі закликали європейських колег не робити поспішних висновків про насильство правоохоронців над демонстрантами.

"Абсолютно неприйнятно те, як швидко деякі європейські чиновники зробили найважливіші для нашої країни політичні заяви, навіть без спроби об'єктивно розібратися і реально оцінити ситуацію", – повідомили у відомстві.

Представники МЗС вважають, що окремі висновки на найвищому та високому рівнях базуються на односторонній інформації і неправді.

"Більше ніж 250 постраждалих, барикади на вулицях, спроби захоплення адміністративних будівель... Напад на співробітників посольства Білорусі в Лондоні. Це все ще мирний протест? Що ще має статися, щоб думка стала об'єктивною? Чи вистачить політичної сміливості побачити хоча б тих, хто явно провокує?" повідомили в міністерстві.

У пресслужбі зазначили, що готові надати конкретні і незаперечні факти, які розкривають підґрунтя подій, зокрема і про втручання з-за кордону.

У Білорусі 9 серпня минув основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – у Мінську. Між силовиками і протестувальниками виникли сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Правозахисники поінформували про десятки постраждалих під час протесту.

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу після протестів за фактами масових заворушень, хуліганства й опору співробітникам міліції.

10 серпня протести тривали. У центр Мінська стягнули міліцейські автобуси й автозаки. Влада міста перекрила шість станцій метро "для гарантування безпеки пасажирів" перед акцією протесту не згодних із результатом виборів. Протестувальники стали закидати ОМОН "коктейлями Молотова". Протести почали стихати приблизно о 1.30, станом на 3.00 ситуація, за даними ЗМІ, стабілізувалася.

Цього дня в Мінську загинув один з активістів.

США   засудили застосування сили до мітингувальників, країни НАТО, ОБСЄ, а також Україна, Польща і Литва закликали владу країни утриматися від насильства. Високий представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що під час виборчої кампанії народ Білорусі продемонстрував прагнення до демократичних змін, але вибори не були ані вільними, ані справедливими.